Vacanţă toridă în Europa. În ce ţară maximele au ajuns la 52 de grade Celsius

Vacanţă toridă în Europa. În ce ţară maximele au ajuns la 52 de grade Celsius

Europa se topeşte sub un nou val de căldură. Nouă oraşe din Italia, printre care Roma, Palermo şi Sicilia, sunt sub cod roşu de caniculă. Este insuportabil de cald şi în Spania. În Madrid termometrele de stradă au indicat peste 50 de grade Celsius.

Românii care fug de caniculă în vacanţă în Spania vor găsi locurile preferate cu maxime de peste 40 de grade Celsius. Ţara este afectată în aceste zile de cel de-al patrulea val de căldură al verii. Termometrele de stradă au indicat 52 de grade Celsius.

„Ei bine, adevărul este că avem o căldură destul de intensă. Adică eu şi prietenii mei am transpirat mult, dar din fericire sunt fântâni arteziene prin oraş, care ne ajută să ne răcorim. Căldura este puţin uscată. Deci cred că Madrid, sau Spania în general, are acest avantaj - nu este prea multă umiditate. Aşa că se simte bine”, spune un localnic din Roma. 

Turiştii au parte de o vacanţă toridă şi în Italia. Nouă oraşe, printre care Roma, Sicilia şi Palermo, sunt sub cod roşu de caniculă.

''Atâta timp cât există vin, există speranţă. Niciodată nu e caniculă dacă există vin, te răcoreşti'', spune un turist. 

Căldură sufocantă a fost uşor de suportat de italieni pe plajele din Sicilia. Zeci de mii de turişti au împărţit nisipul şi marea şi s-au răcorit cum au putut.

Insuportabil de cald este şi în Franţa. Meteorologii au anunţat 43 de grade Celsius în sudul ţării. În Marsilia, autorităţile franceze au pus la dispoziţia locuitorilor piscine cu intrarea gratuită.

AURELIEN UZAN, responsabil piscină municipală: “Într-adevăr, de la începutul caniculei, primarul din Marsilia, Benoit Payan, a luat un set de măsuri pentru a le permite oamenilor din Marsilia să supravieţuiască bine acestui episod de caniculă. În special prin aceste piscine municipale care sunt gratuite pentru întreaga populaţie, în special pentru familii.”

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, potrivit serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice. Mai mult, anul 2024 este pe cale de a deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt