Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni duminică cu preşedintele SUA, Donald Trump, pentru a încheia un acord comercial pentru Europa, care ar prevedea probabil un tarif de bază de 15% pentru majoritatea bunurilor din UE, dar ar pune capăt unor luni de incertitudine pentru companiile din UE, scrie Reuters.

Trump, aflat în Scoţia pentru câteva zile de golf şi întâlniri bilaterale, le-a spus reporterilor la sosirea sa de vineri seară că von der Leyen este un lider foarte respectat şi că aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu ea pe terenul său de golf din Turnberry.

El a spus că există o şansă de 50% ca SUA şi Uniunea Europeană, formată din 27 de state membre, să ajungă la un pact comercial-cadru, adăugând că Bruxelles-ul îşi doreşte „foarte mult să facă o înţelegere”.

UE se confruntă cu tarife americane pentru peste 70% din exporturile sale, 50% pentru oţel şi aluminiu, 25% pentru maşini şi piese auto şi o taxă de 10% pentru majoritatea celorlalte bunuri din UE. Trump a declarat că va  pe 1 august, un nivel despre care oficialii UE au spus că ar  segmente întregi din comerţul transatlantic.

Se apropie noi tarife vamale pentru cupru şi produse farmaceutice.

Un tarif de 15% pentru majoritatea bunurilor din UE ar fi considerat de mulţi europeni un rezultat slab în comparaţie cu ambiţia iniţială europeană de a stabili un acord tarifar zero pentru toate bunurile industriale.

Însă ar fi mai bine decât 30% şi ar elimina incertitudinea cu privire la condiţiile economice, care a afectat deja profiturile companiilor europene. Pentru Trump, un acord cu UE ar fi cel mai mare acord comercial, depăşind acordul de 550 de miliarde de dolari încheiat cu Japonia la începutul acestei săptămâni.

Trump, care încearcă să reordoneze economia globală şi să reducă deficitele comerciale americane vechi de decenii, a obţinut până acum acorduri cu Marea Britanie, Japonia, Indonezia şi Vietnam, deşi administraţia sa nu a reuşit să îşi respecte promisiunea de „90 de acorduri în 90 de zile”.

Acordul cu UE ar fi un premiu uriaş, având în vedere că SUA şi UE sunt de departe cei mai mari parteneri comerciali ai celeilalte şi reprezintă o treime din comerţul global.

Deşi este aproape de un acord, acesta mai necesită negocieri finale. Reprezentantul american pentru comerţ, Jamieson Greer, şi secretarul pentru comerţ, Howard Lutnick, au plecat sâmbătă de la Washington spre Scoţia pentru discuţii cu comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, care călătoreşte şi el în Scoţia, înainte de întâlnirea dintre Trump şi von der Leyen.

„Suntem prudenţi, dar optimişti, că se va ajunge la un acord”, a declarat un oficial al administraţiei Trump, care a vorbit sub condiţia anonimatului. „Dar nu se termină până nu se termină.”

În cazul în care nu se ajunge la un acord şi SUA impun tarife vamale de 30% începând cu 1 august, UE a pregătit contratarife pentru bunuri americane în valoare de 93 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari).

Diplomaţii UE au declarat că un posibil acord ar include probabil un tarif vamal de 15% pentru bunurile UE importate în SUA, similar acordului dintre SUA şi Japonia, împreună cu un tarif vamal de 50% pentru oţelul şi aluminiul european.

Trump le-a spus reporterilor că „nu există prea multă libertate de acţiune în ceea ce priveşte tarifele de 50% pe care SUA le are la importurile de oţel şi aluminiu, adăugând: „pentru că dacă o fac pentru unul, trebuie să o fac pentru toţi”.

Rămâne neclar dacă Washingtonul va scuti importurile UE de alte tarife sectoriale pentru automobile, produse farmaceutice şi alte bunuri care au fost deja anunţate sau sunt în curs de aplicare, deşi oficialii UE speră că tariful de bază de 15% se va aplica şi autoturismelor şi produselor farmaceutice.

Afla mai multe despretrumpleyen
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt