Românii din diaspora pot vota la alegerile prezidenţiale până la ora 23,59 şi în zilele de vineri şi sâmbătă, nu doar duminică, în cazul în care mai sunt persoane la rând, la ora 21,00, pentru a-şi exercita dreptul constituţional.
UPDATE: Peste 100.000 de români din străinătate au votat la alegerile prezidenţiale.până sâmbătă, la ora 10.00. În 2019, la aceeaşi oră, numărul votanţilor era de 150.000, conform site-ului prezenta.roaep.ro,
''Pentru fiecare dintre cele trei zile de votare din străinătate există posibilitatea prelungirii programului secţiei până la ora 23,59 pentru cetăţenii care, la ora 21,00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot'', a precizat Autoritatea Electorală Permanentă, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
Iniţial, Biroul Electoral Central anunţase că alegătorii care la ora 21,00 se află la sediile secţiilor de votare din străinătate, precum şi cei care se află la rând în afara acestor secţii de votare pentru a intra în localurile de vot vor putea să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59 doar în ziua de duminică.
Această decizie a fost atacată în instanţă de Uniunea Salvaţi România, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză.
"ÎCCJ ne-a dat dreptate: votul din diaspora se poate prelungi până la 23,59 şi în primele două zile de votare la alegerile prezidenţiale. De ce au încercat Ciucă şi Ciolacu să blocheze votul românilor? Pentru că le e frică de Elena Lasconi. Pentru că ştiu că românii din străinătate nu îi vor vota. Ştiu că aceştia sunt acum în străinătate pentru că PSD şi PNL au guvernat România doar în interes propriu. Diaspora a fost mereu o ameninţare pentru aceşti politruci, care fac tot ce e posibil pentru a bloca voturile românilor", a declarat deputatul USR de diaspora Iulian Lorincz, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, USR a atacat iniţial decizia BEC la Curtea de Apel Bucureşti şi a atras atenţia că aceasta este bazată pe o interpretare greşită a legii, care arată clar că votul se poate prelungi în orice zi a săptămânii, inclusiv vineri şi sâmbătă.
După ce Curtea de Apel a respins acţiunea iniţială în justiţie pe această speţă, USR a făcut recurs la ÎCCJ, iar Instanţa supremă a admis vineri recursul şi a respins astfel decizia BEC.
''Admite recursul declarat de recurenta-reclamantă Uniunea Salvaţi România împotriva sentinţei civile nr. 81 din 11 noiembrie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Contestaţii Electorale. Casează sentinţa recurată şi rejudecând: Admite contestaţia formulată de reclamanta Uniunea Salvaţi România, în contradictoriu cu pârâtul Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României 24 noiembrie 2024. Anulează în tot Hotărârea nr. 4H din 30 octombrie 2024, în parte Decizia nr. 114D din 30 octombrie 2024, în ceea ce priveşte art. 8 alin. (1) teza finală, în conformitate cu care 'În cazul birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, în zilele de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării, votarea nu se poate prelungi ulterior orei 21,00', precum şi în tot Decizia nr. 115D din 30.10.2024, emise de pârât. Definitivă. Pronunţată astăzi, 22 noiembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei'', este soluţia instanţei.