UPDATE. Consultări la Palatul Victoria ale premierului Ciolacu pe tema calendarului electoral. Ce spun liderii partidelor participante

UPDATE. Consultări la Palatul Victoria ale premierului Ciolacu pe tema calendarului electoral. Ce spun liderii partidelor participante

Premierul Marcel Ciolacu a început luni consultările cu partidele pe tema calendarului alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, primele discuţii având loc cu delegaţia USR, formată din preşedintele USR Elena Lasconi, Dominic Fritz şi Lucian Viziteu, scrie News.ro.

UPDATE 5: De ce nu au participat liberalii la consultările cerute de premier

UPDATE 4: Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat după consultările cu premierul Marcel Ciolacu de la Palatul Victoria că UDMR a pledat pentru necesitatea separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare, el precizâjnd că prezidenţialele pot fi stabilite pentru luna octombrie. El a menţionat că dacă nu va exista un acord în coaliţie, în Guvern, atunci alegerile prezidenţiale vor trebui organizate undeva în luna noiembrie şi există posibilitatea organizării alegerilor în 24 noiembrie primul tur, 30 noiembrie alegerile parlamentare, iar în 5 decembrie turul doi al alegerilor prezidenţiale.

”Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului, aici parlamentul nu are atribuţii”, a spus Cseke Attila la Guvern.

UPDATE 3: Liderul AUR George Simion a declarat, luni, după discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, la Palatul Victoria, pe calendarul alegerilor prezidenţiale, că a văzut un premier slab, un premier care nu e propriul lui stăpân şi la care diferite grupuri de interese au ajuns. 

”Am văzut un premier slab, am văzut un premier care nu e propriul lui stăpân, am văzut un premier la care diferite grupuri de interese, pe care nu le cunosc, au ajuns. Mă temeam că este mincişos. E mai mult şi mai grav. Nu poate. Este neputincios. A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor. Eram pregătiţi pentru 15 septembrie”, a spus liderul AUR, după discuţia cu premierul Ciolacu.

El a menţionat că şi mâine se poate da Hotărârea de Guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, ”nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi”.

UPDATE 2: Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat după discuţia cu reprezentanţii Executivului, că vor vedea dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Lasconi a menţionat că premierul le-a spus că după ce va avea dialog cu toate partidele, s-ar putea să fie încă o întâlnire în care să tragă concluziile. Preşedintele USR a menţionat că formaţiunea susţine respectarea legii şi alegeri la termen, acesta fiind mesajul transmis Guvernului. În plus, a arătat ea, se concentrează toată comunicarea pe data alegerilor când problemele oamenilor sunt foarte mari, menţionând scumpirile care au intrat în vigoare prin majorarea preţului la motorină.

UPDATE: Preşedintele AUR, George Simion, a declarat luni, înainte de discuţiile cu premierul Ciolacu, pe data alegerilor prezidenţiale, că pentru AUR era oportun ca alegerile să aibă loc la termen în acest an, el acuzându-l pe premier şi pe partenerii lui de la PNL că sunt mincinoşi.

Potrivit news.ro, la discuţii sunt prezenţi şi viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Afla mai multe despreconsultariguvernciolacu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt