Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat, după o reuniune a miniştrilor de externe din UE, că Budapesta nu va bloca cel de-al treisprezecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, pe care blocul european se pregăteşte să-l aprobe înainte de împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează MTI, citat de News.ro.
Săptămâna trecută, Ungaria blocase aprobarea celui de-al 13-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, nefiind de acord cu noile prevederi din cauza prezenţei pe listă a companiilor chineze, potrivit unor surse citate de presa ucraineană.
Luni, potrivit ministrului ungar de externe, toate elementele din cel de-al 13-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei care "dăunau intereselor ungare" au fost eliminate, astfel că Ungaria nu se va opune aprobării acestuia. Însă asta nu l-a descurajat pe Peter Szijjarto să se lanseze în criticile obişnuite la adresa politicii UE faţă de Rusia şi Ucraina.
"Interesele economice fundamentale ale Ungariei nu sunt afectate de măsurile specifice din lista de sancţiuni, dar problema este mult mai mare: UE continuă o strategie care a eşuat complet, care nu ne aduce mai aproape de pace, ci ne îndepărtează şi mai mult de ea", a declarat Szijjarto.
În opinia sa, pachetele anterioare de sancţiuni nu au făcut decât să dăuneze economiei UE, care "suferă încă de psihoza războiului", deşi "este deja clar" că războiul din Ucraina nu se va încheia pe cale militară. Iar noul pachet de sancţiuni nu sunt decât o măsură de faţadă, susţine Szijjarto. Singurul motiv al noilor sancţiuni este ca UE să poată spune că a făcut ceva cu ocazia împlinirii a doi ani de la izbucnirea războiului.
„Dacă înţeleg bine, acesta este scopul acestei decizii, care în sine creionează o imagine dezolantă a Bruxelles-ului. Eu cred că un astfel de pachet de faţadă nu are absolut niciun sens”, a declarat ministrul.
Al 13-lea pachet de sancţiuni ar urma să fie aprobat miercuri.
Szijjarto a mai spus că deja se discută de un al 14-lea pachet de sancţiuni, iar Ungaria se va opune din nou, dacă vor fi măsuri care îi lezează interesele.