Un proiect de lege care limitează la cinci ani perioada în care un cadru didactic îşi poate rezerva postul cât timp ocupă o funcţie publică a trecut tacit de Camera Deputaţilor

Un proiect de lege care limitează la cinci ani perioada în care un cadru didactic îşi poate rezerva postul cât timp ocupă o funcţie publică a trecut tacit de Camera Deputaţilor

Un proiect de lege care limitează la cinci ani perioada în care un profesor îşi poate rezerva postul, cât timp ocupă o funcţie publică şi nu poate exercita profesia de cadru didactic, a trecut tacit de Camera Deputaţilor.  

Propunerea legislativă aparţine senatorilor USR Ştefan Pălărie şi Remus Negoi si va intra în dezbaterea Senatului, for decizional.

„Limitarea perioadei de rezervare a postului didactic va facilita accesul tinerilor la cariere didactice. Termenul de 5 ani este suficient pentru cineva să se decidă dacă va continua cariera ca politician sau vrea să revină la catedră. Vom permite tinerilor care vor să fie profesori să se titularizeze, vom preveni deprofesionalizarea, stimulând competitivitatea şi inovaţia în învăţământul preuniversitar”, a declarat senatorul USR Ştefan Pălărie.

După această perioadă, dacă doreşte să revină în sistem, va trebui să susţină din nou examen de titularizare.

„Profesoratul nu trebuie să fie doar o plasă de siguranţă pentru cei care fac traseism prin funcţii publice. Dacă, după o lungă carieră politică, vrei să revii la catedră, e firesc să dai un nou examen – măcar pentru a demonstra că mai ai competenţele necesare unui educator”, a declarat Remus Negoi.

USR precizează printre cazurile celebre se numără fostul preşedinte Klaus Iohannis şi fostul senator Crin Antonescu, care şi-au rezervat posturile didactice 27, respectiv 24 de ani, fără să mai profeseze. 

Afla mai multe desprescoalapost
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt