Un nou mod de administrare a vaccinului antigripal

Un nou mod de administrare a vaccinului antigripal

Din această toamnă se schimbă modul de administrare al vaccinului antigripal. Serul se va acorda în baza unei prescripţii electronice şi va fi ridicat din farmacii, iar pacienţii vor fi responsabili de păstrarea acestuia în condiţii optime. Vaccinul este gratuit pentru grupele de risc şi anume copiii între 6 luni şi 5 ani, gravidele, bolnavii cronici şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Vaccinurile antigripale nu vor mai fi  cumpărate de Ministerul Sănătăţii şi distribuite medicilor de familie aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. România va trece la un mecanism de compensare directă care există în mai multe ţări europene.

Potrivit specialiştilor, prin noul mecanism ar trebui ca vaccinul să fie disponibil mai uşor şi să ajungă mai repede la pacienţii. Părerile oamenilor sunt împărţite. Pentru anumite grupe de risc, vaccinul va fi gratuit. Vorbim despre copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani, femeile gravide, vârstnicii de peste 65 de ani şi bolnavii cronici. Pentru cei din urmă, mecanismul va fi cel mai simplu.

Toţi ceilalţi interesaţi vor trebui să treacă pe la medicul de familie pentru a obţine prescripţia electronică. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50% din preţ. Prezent la Medika TV, coordonatorul grupului de vaccinologie a anunţat că mecanismul va fi extins şi pentru alte vaccinuri.
Campania de vaccinare anti gripală va începe anul acesta undeva la mijlocul lunii octombrie.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt