Constructorul român UMB, controlat de familia Umbrărescu, este câştigătorul contractului pentru construcţia lotului 1 al autostrăzii Paşcani – Suceava (secţiune a A7).
După semnarea contractului constructorul român va avea la dispoziţie 3,06 miliarde de lei (fără TVA) şi 30 de luni (6 luni proiectare şi 24 de luni execuţie) pentru construcţia acestui lot în lungime de 33 km.
Pe traseu vor fi construite inclusiv:
- Un viaduct pe peste DJ208 şi CF517 (1.049,80 m),
- Un viaduct peste râul Ruja (604,60 m),
- Un pasaj peste pârâul Pulpa, DJ208S şi CF500 (868 m).
- Patru parcări de scurta durată,
- Un Spaţiu de Servicii,
Toate parcările şi spaţiile de servicii vor fi dotate, fiecare, cu infrastructura necesară amplasării unui număr de minim 8 staţii de încărcare pentru autoturismele electrice.
Contractul mai prevede construirea a 3 noduri rutiere:
- Nodul Tătăruşi – Heci, la intersecţia cu DJ 208F (Fântâna Mare – Heci – Lespezi)
- Nodul Dolhasca, la conexiunea cu DJ 208I (Siliştea Nouă - Budeni),
- Nodul Roşcani.
Lotul 1 al autostrăzii Paşcani – Suceava va începe de la Nodul Rutier Paşcani (care aparţine tronsonului anterior al A7) şi se va termina în nodul rutier Roşcani.
Contractul, finanţat prin Programul Transport (PT) 2021-2027, va putea fi semnat peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestaţii.
În momentul de faţă, din cele 10 tronsoane prinse în PNRR pe A7 de la Buzău la Paşcani, toate sunt contractate cu românii de la UMB.
Practic, compania cu origini în Bacău are front de lucru neîntrerupt pe mai bine de 250 de kilometri de autostradă, toţi în Moldova.
În prezent, studiul de trafic a determinat că de la Paşcani până după Suceava (la intersecţia cu DN2H spre Rădăuţi) drumul de mare viteză ar urma să se construiască la nivel de autostradă, iar de la DN2H până la Siret (circa 29km) ar urma să fie drum expres. Cu toate acestea, în contextul creşterii fulminante a traficului spre şi dinspre Ucraina se lucrează în prezent la determinarea dacă şi această porţiune să fie construită din start la nivel de autostradă.