Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi la Chişinău cu preşedinta prooccidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un gest de susţinere înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi a referendumului pro-UE, scrie Reuters. Von der Leyen a anunţat cu această ocazie cel mai mare parchet de ajutor financiar pe care Bruxelles-ul l-a acordat până acum Republicii Moldova, banii urmând să fie investiţi inclusiv pentru drumul Chişinău-Iaşi-Odesa.
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un pachet de ajutor financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro – cel mai mare de la proclamarea independenţei ţării, în 1991.
Banii vor fi direcţionaţi pentru finanţarea reformelor vitale şi a investiţiilor care vor accelera dezvoltarea economică.
Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu, joi, la Chişinău, scrie NewsMaker.
„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani”, a declarat Ursula von der Leyen.
Preşedinta Comisiei Europene a menţionat că aceste investiţii vor fi direcţionate către domenii care vor genera creştere economică şi servicii publice.
„Vom renova şcoli, vom construi două spitale noi în Bălţi şi în Cahul. Noi vom investi în mai multe conexiuni ale ţării dvs, cu vecinii, cum ar fi drumul Chişinău-Iaşi-Odesa, vom construi poduri peste râul Prut, vom investi în reţeaua voastră energetică cu linii de electricitate care vă vor conecta la reţeaua europeană. Şi în afară de aceasta, vom contribui la extinderea internetului în bandă lată în întreaga ţară”, a precizat şefa Comisiei Europene.
„În afară de aceasta, vom contribui la toate domeniile care pot aduce companiile moldoveneşti pe piaţa unică: de exemplu, veţi avea acces la aria de plăţi unice, ceea ce va contribui la transfer de bani mult mai securitizat, mult mai rapid, cu taxe minimale, ceea ce este un beneficiu pentru afaceri. De asemenea, va oferi şi mai multe oportunităţi financiare pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.
În acelaşi timp, susţinem eforturile voastre de reforme – reforme pe care vă propuneţi să le realizaţi pentru a moderniza economia, a îmbunătăţi mediului de afaceri, pregătirea sectorului energetic pentru tranziţia ecologică. Şi vom instrui oameni ca să poată obţine locuri de muncă pentru ziua de mâine”, a precizat von der Leyen.
Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial în cadrul unor alegeri care au loc în paralel cu un referendum pentru înscrierea în Constituţie a aderării la UE ca „obiectiv strategic”.