Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate în străinătate. România, posibilă bază de operaţiuni

Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate în străinătate. România, posibilă bază de operaţiuni

Şeful aviaţiei din Forţele Aeriene ucrainene a declarat că unele dintre zecile de avioane avansate F-16 promise Kievului de aliaţii occidentali vor fi depozitate în străinătate pentru a evita să fie lovite de atacurile ruseşti în Ucraina.

România, Polonia sau Germania au fost vehiculate de presa externă ca fiind potenţiale baze pentru mentenanţă sau operaţiuni. 

Este pentru prima dată când Ucraina confirmă oficial că unele avioane F-16 donate Ucrainei vor fi ţinute în străinătate pentru a restricţiona capacitatea Rusiei de a le ataca.

„Există un anumit număr de aeronave care vor fi depozitate în baze aeriene securizate, în afara Ucrainei, astfel încât să nu fie vizate aici”, a spus Holubtsov, „şi aceasta va fi rezerva noastră în cazul în care este nevoie de înlocuirea avioanelor defecte în timpul întreţinerii de rutină", a spus Generalul Serghei Holubţov, citat de RFE/RL.

Cele mai probabile facilităţi NATO pentru a sprijini avioanele ucrainene sunt în Polonia, pentru întreţinere, şi în România, pentru operaţiuni, relatează Kyiv Post.

Preşedintele Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi au intensificat avertismentele, de când a început invazia pe scară largă în februarie 2022, că ar putea viza bunurile de război ucrainene staţionate în străinătate, deşi acest lucru ar putea culmina cu escaladarea NATO.

(Elena Andrei)

Afla mai multe despreucrainarusiarazboi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt