Ucraina afirmă că forţele ruseşti folosesc reţeaua Starlink a lui Elon Musk în zonele ocupate

Ucraina afirmă că forţele ruseşti folosesc reţeaua Starlink a lui Elon Musk în zonele ocupate

Forţele ruseşti folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a declarat duminică Ucraina făcând publică o presupusă interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi, care ar fi o dovadă a utilizării sale "sistemice", relatează Reuters, preluată de News.ro.

De doi ani, de când a început invazia rusă, sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicaţiile Ucrainei pe câmpul de luptă, în condiţiile în care Kievul se confrunta cu o armată mai mare şi mai bine echipată.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram un clip audio în care, potrivit acesteia, apar soldaţi din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei care discută despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei.

Direcţia nu a oferit detalii despre presupusa scară de utilizare sau despre modul în care au fost obţinute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andrii Iusov a declarat sâmbătă presei ucrainene că această chestiune "începe să capete un caracter sistemic".

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a declarat săptămâna trecută într-o postare pe X că "nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa" şi că serviciul său Starlink nu funcţionează în Rusia.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt