În ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de război, Ucraina a lovit, în premieră, Rusia cu rachete ATACMS. Pasul ucrainenilor vine după ce Joe Biden a dat undă verde Kievului să lovească teritoriul rus cu rachete americane. Astfel, ucrainenii au încălcat doctrina nucleară a lui Putin, care a fost promulgată chiar astăzi de preşedintele rus. Acest pas poate schimba soarta conflictului de la graniţa României şi ar putea aprinde, avertizează Moscova, scânteia celui de-al treilea război mondial.
ATACMS getting launched somewhere in Ukraine.
— (((Tendar))) (@Tendar) November 19, 2024
I remember when we had discussions to only deliver them and now they are getting fired at Russia, on day 1000 of Russia’s 3-days war in Ukraine. pic.twitter.com/VslHWrD5bk
Pentru prima dată, Ucraina a atacat Rusia cu arme americane cu rază lungă de acţiune. Forţele de la Kiev susţin că au lovit un depozit de muniţie din regiunea rusă Briansk, la peste 150 de km de graniţă. Acum, Rusia îşi mută bazele aeriene în afara razei de acţiune a rachetelor americane. Pe de altă parte, Putin şi-a modificat doctrina nucleară. Decizia vine la nici două zile după ce administraţia Biden a permis Ucrainei atacurile în Rusia cu arme americane. Doctrina actualizată permite răspunsuri cu arme nucleare la atacurile care ameninţă suveranitatea Rusiei.
Iar panica pare să se instaleze în Europa. Suedia şi Finlanda îşi pregăteşte cetăţenii de război. Suedia a trimis peste cinci milioane de broşuri locuitorilor, îndemnându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război, cu instrucţiuni privind modul de stocare a alimentelor şi a apei. Finlanda, vecină cu Rusia, a lansat un site web cu sfaturi similare privind pregătirea de război. La 1000 de zile de război, Zelenski a susţinut un discurs în Parlamentul European, unde a cerut mai multe presiune asupra Rusiei.
VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucraina: „Putin este concentrat pe câştigarea acestui război. Nu se va opri de unul singur. Cu cât are mai mult timp, cu atât condiţiile devin mai rele. Fiecare zi este un moment bun pentru a presa Rusia şi mai mult.”
Era dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei: Am decis să desfăşor o operaţiune militară specială.
Aşa a început războiul, sub pretextul apărării separatiştilor din Donbas. Atunci, liderul rus a declarat că nu vrea o "ocupare" a Ucrainei, ci o "demilitarizare" a acesteia. Odată cu primele explozii, în oraşele ucrainene s-a instalat panica, iar ucrainenii s-au repezit în adăposturi. Echipa Prima TV se afla în mijlocul evenimentelor.
Au urmat zile dure cu bombardamente soldate cu morţi şi răniţi. Zile în care taţii îşi lăsau copii acasă să plece pe front şi să lupte împotriva ruşilor. Zile în care mamele îşi plângeau copiii morţi. Astăzi, la o mie de zile de război, realitatea de pe front este dureroasă. Potrivit ONU, peste 11.000 de civili au murit, printre care aproape 600 de copii. Iar 6 milioane trăiesc ca refugiaţi în străinătate. Acum, portretul Ucrainei arată astfel: familii dezbinate, oraşe ruinate şi identităţi schimbate.
Rusia controlează în prezent şi afirmă că a anexat aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, o suprafaţă echivalentă cu cea a Greciei. Dacă ne uităm la economia Ucrainei, fiecare zi de luptă costă Kievul aproximativ 140 de milioane de dolari. În timp ce Rusia a cheltuit aproape 170 de miliarde de euro. În tot acest timp, Ucraina a fost ajutată militar cel mai mult de americani. Până acum, Statele Unite au dat 64 de miliarde de dolari. Iar pe locul al doilea se află Germania 11, 1 miliarde de dolari, urmată de Marea Britanie cu 10,1 miliarde de dolari.
CE ŢĂRI AU AJUTAT CEL MAI MULT UCRAINA?
SUA - 64 de miliarde de dolari
Germania - 11, 1 miliarde de dolari
Marea Britanie - 10,1 miliarde de dolari
La o mie de zile de război, tensiunile ating cote maxime. Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu liderul NATO, solicitând desfăşurarea unui număr mai mare de trupe străine în ţara noastră. Iar Suedia şi Finlanda au început să-şi pregătească cetăţenii pentru război.