Tuberculoza modifică metabolismul ficatului şi ar putea favoriza diabetul, potrivit cercetătorilor

Tuberculoza modifică metabolismul ficatului şi ar putea favoriza diabetul, potrivit cercetătorilor

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, au descoperit că tuberculoza (TBC) perturbă metabolismul glucozei în organism, deschizând astfel calea pentru o posibilă legătură între această boală infecţioasă şi diabetul. Studiul, publicat în revista PLoS Pathogens, sugerează că tuberculoza nediagnosticată ar putea împinge pacienţii vulnerabili către dezvoltarea unor boli metabolice, inclusiv diabet.

Tuberculoza este o infecţie bacteriană care afectează în principal plămânii şi ucide aproape 4.500 de persoane zilnic, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În fiecare an, 10 milioane de oameni se îmbolnăvesc de TBC, iar 1,5 milioane mor, făcând din aceasta principala cauză de mortalitate infecţioasă la nivel global.

Profesorul Andrea Cooper, coautor al studiului, a subliniat că cercetarea schimbă perspectiva, sugerând că tuberculoza nediagnosticată ar putea perturba metabolismul glucozei şi ar contribui la rezistenţa la insulină, accelerând astfel progresia spre diabet la cei predispuşi.

Studiul a folosit modele de laborator pentru a examina răspunsurile ficatului în timpul infecţiei şi a relevat modificări semnificative ale metabolismului glucozei. În continuare, cercetătorii vor explora căile moleculare care influenţează acest proces, cu scopul de a dezvolta intervenţii terapeutice specifice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt