Trump susţine Ucraina, dar primele concesii făcute Rusiei înaintea negocierilor stârnesc îngrijorare

Trump susţine Ucraina, dar primele concesii făcute Rusiei înaintea negocierilor stârnesc îngrijorare

Preşedintele american Donald Trump a promis o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, însă, chiar înainte de începerea negocierilor, ar putea să-şi fi slăbit poziţia, oferind concesii majore Rusiei, comentează Reuters.

Pe 20 ianuarie, la doar câteva zile după preluarea mandatului, Trump a discutat separat despre război cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. În urma acestor convorbiri, administraţia sa a ordonat începerea negocierilor pentru a pune capăt conflictului, care durează de aproape trei ani.

Concesii surprinzătoare înaintea negocierilor
Discuţiile telefonice dintre lideri au fost urmate de declaraţii controversate ale secretarului apărării Pete Hegseth, aflat într-o vizită în Europa. Acesta a afirmat că:

„O revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este nerealistă”
„Aderarea Ucrainei la NATO nu face parte dintr-o soluţie”
„Trupele americane nu vor fi implicate în asigurarea securităţii Ucrainei”
Aceste poziţii marchează o abatere clară de la politica administraţiei anterioare şi au stârnit critici puternice.

Critici asupra strategiei administraţiei Trump
Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a pus la îndoială abordarea lui Trump faţă de Moscova şi Kiev:
„De ce administraţia Trump îi oferă lui Putin cadouri – pământ ucrainean şi excluderea aderării la NATO – chiar înainte de începerea negocierilor? Am negociat cu ruşii. Nu le dai niciodată nimic pe gratis”, a scris McFaul pe X.

Pe de altă parte, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei şi a cerut ca Kievul să renunţe la aceste teritorii şi să accepte neutralitatea permanentă. Ucraina, în schimb, cere retragerea completă a trupelor ruse şi garanţii de securitate internaţională.

Aliaţii europeni, luaţi prin surprindere
În timp ce SUA şi-au clarificat poziţia, aliaţii europeni au reacţionat cu îngrijorare. Fostul ministru de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a criticat noile direcţii ale Washingtonului:
„Fără aderare la NATO, fără bocanci pe teren? Sună a abandonare a Ucrainei”, a scris acesta pe X.

Declaraţiile administraţiei Trump au venit chiar înaintea Conferinţei de Securitate de la München, unde liderii politici şi militari urmau să discute despre sprijinul acordat Ucrainei.

Întrebat dacă poziţia administraţiei sale semnalează o îndepărtare a SUA de Ucraina, Trump a răspuns scurt: „Susţin Ucraina”.

Kremlinul vede oportunităţi
După convorbirile telefonice, Kremlinul a anunţat că Trump şi Putin au convenit să se întâlnească, iar Putin l-a invitat pe Trump la Moscova. Dacă acceptă, vizita ar fi o validare majoră pentru liderul rus, care se confruntă cu un mandat de arestare internaţional emis de Curtea Penală Internaţională.

Brett Bruen, fost consilier pe probleme de politică externă în administraţia Obama, a comparat strategia lui Trump cu întâlnirile sale anterioare cu Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord. „Acesta este genul de lucruri pentru care ar trebui să obţii concesii”, a subliniat Bruen, adăugând că Trump ar fi trebuit să ceară Moscovei mai mult în schimbul deschiderii negocierilor.

O abordare riscantă
În acelaşi timp, SUA şi Ucraina explorează o nouă dimensiune a relaţiilor economice, printr-un posibil acord privind mineralele. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aflat în vizită la Kiev, a declarat că un parteneriat economic între cele două ţări ar putea reprezenta „un scut de securitate” pentru Ucraina.

Fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, consideră că, deşi Washingtonul pare să fi cedat pârghii Rusiei, vizita lui Bessent sugerează că Trump are în vedere un schimb economic: ajutor militar în schimbul resurselor minerale ale Ucrainei.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că o înţelegere rapidă, în condiţii inegale, ar putea crea un precedent periculos. Fostul ministru de externe britanic James Cleverly a subliniat că:
„Să dai impresia că invazia are un profit nu este o mişcare puternică. Regimurile dictatoriale sunt cu ochii pe noi. Hai să transmitem mesajul că violenţa şi agresiunea nu câştigă. Sunt alături de Ucraina”, a scris el pe X.

Concluzie
Deşi Trump îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina, primele concesii făcute Rusiei ridică semne de întrebare cu privire la viitorul negocierilor. Abordarea sa, care exclude aderarea Kievului la NATO şi sugerează compromisuri teritoriale, creează tensiuni atât în Europa, cât şi în SUA.

Afla mai multe desprerusiatrumpconcesii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt