Uniunea Europeană încă îşi propune să ajungă la un acord comercial cu Statele Unite până la 9 iulie, după ce preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, şi preşedintele american Donald Trump au avut un „schimb de opinii bun”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, scrie Reuters.
Cu toate acestea, nu a fost imediat clar dacă a existat un progres semnificativ în discuţii pentru a evita impunerea de taxe de baraj asupra celui mai mare partener comercial al Statelor Unite.
După ce Trump a declanşat un război comercial global care a zguduit pieţele financiare şi a făcut ca factorii de decizie politică să se străduiască să îşi protejeze economiile, se scurge timpul până la termenul limită pentru ca ţările din întreaga lume să încheie acorduri cu SUA.
În timp ce ţine o mare parte a lumii în suspans, Trump a declarat duminică că SUA este aproape de finalizarea mai multor pacte comerciale în zilele următoare şi că va notifica alte ţări până la 9 iulie cu privire la creşterea tarifelor. El a spus că acestea ar putea obţine o amânare de trei săptămâni.
UE a fost împărţită între a face presiuni pentru un acord comercial rapid şi uşor sau a-şi susţine propria influenţă economică în încercarea de a negocia un rezultat mai bun. Aceasta a renunţat deja la speranţele de a ajunge la un acord comercial cuprinzător înainte de termenul limită din iulie.
„Dorim să ajungem la un acord cu SUA. Dorim să evităm tarifele”, a declarat purtătorul de cuvânt reporterilor la o şedinţă de informare zilnică. „Dorim să obţinem rezultate avantajoase pentru ambele părţi, nu rezultate dezavantajoase”.
În lipsa unui acord preliminar, tarifele americane generale pentru majoritatea importurilor ar creşte de la 10 % în prezent la ratele stabilite de Trump la 2 aprilie. În cazul UE, acestea ar fi de 20 %.
Von der Leyen a purtat discuţii şi cu liderii Germaniei, Franţei şi Italiei la sfârşitul săptămânii, a precizat Germania. Cancelarul german Friedrich Merz a subliniat în mod repetat necesitatea unui acord rapid pentru a proteja industriile vulnerabile la tarife, de la automobile la produse farmaceutice.
„Timpul înseamnă bani în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat purtătorul de cuvânt german reporterilor la Berlin.
„În această privinţă, ar trebui să ne acordăm încă 24 sau 48 de ore pentru a ajunge la o decizie”.