Trump se distanţează de Ucraina, iar propaganda online împotriva lui Zelenski ia amploare

Trump se distanţează de Ucraina, iar propaganda online împotriva lui Zelenski ia amploare

După declaraţiile dure ale fostului preşedinte american Donald Trump la adresa lui Volodimir Zelenski, reţelele sociale au fost inundate de conţinut fals sau manipulat despre liderul ucrainean. Potrivit experţilor, această amplificare a dezinformării are legături cu Moscova, relatează AFP.

În ultimele zile, pe platforme precum X, au început să circule sau să fie repostate deepfake-uri cu Zelenski, imagini trucate cu soldaţi ucraineni incendind o efigie a lui Trump, dar şi informaţii false despre presupuse achiziţii de lux ale preşedintelui ucrainean.

AFP a identificat mai multe rapoarte false, inclusiv unul care susţinea că Zelenski ar fi interzis platforma Truth Social în Ucraina.

"Asistăm la o recrudescenţă vizibilă a dezinformării care vizează Ucraina pe reţelele sociale americane, adesea cu un conţinut care este reutilizat după ce a deja servit în timpul campaniilor de influenţă ruse anterioare", explică McKenzie Sadeghi de la NewsGuard, organizaţie care monitorizează acurateţea informaţiilor online.

Ea consideră că retorica lui Donald Trump, care l-a numit pe Zelenski „dictator”, a reaprins interesul pentru conţinutul antiucrainean care pierduse din vizibilitate.

La rândul său, Joseph Bodnar, cercetător la Institutul pentru Dialog Strategic, afirmă că Rusia încearcă să „stârnească animozitatea între administraţiile Trump şi Zelenski”, mai ales în contextul negocierilor ruso-americane desfăşurate recent în Arabia Saudită. „Rusia vrea să îi convingă pe negociatorii americani că Ucraina este inamicul lor, nu partenerul lor”, susţine el.

Între timp, dezinformarea continuă să se răspândească rapid pe internet.

Donald Trump Jr. a distribuit recent un deepfake mai vechi, în care Zelenski apare dansând într-o ţinută mulată, iar senatorul republican Mike Lee a promovat un videoclip manipulat care arată presupuse imagini cu soldaţi ucraineni arzând o efigie a fostului preşedinte american. Un alt clip, care sugerează că militarii ucraineni ard cartea The Art of the Deal, scrisă de Trump, a fost repostat masiv pe X.

Centrul guvernamental ucrainean împotriva dezinformării a reacţionat, catalogând imaginile drept „opera propagandiştilor ruşi”.

Potrivit lui Darren Linvill, cercetător la Universitatea Clemson, aceste materiale sunt realizate de grupul rus Storm-1516, o celulă cu legături la Kremlin, care a fost activă şi în timpul alegerilor americane anterioare pentru a o discredita pe Kamala Harris. „În imagini se poate vedea o insignă militară ucraineană, dar nu există chipuri reale sau indicii clare despre locul unde au fost filmate”, explică el.

Creşterea bruscă a acestor manipulări coincide cu declaraţiile lui Trump din 19 februarie. Între 18 şi 24 februarie, NewsGuard a identificat aproximativ 28.000 de postări şi articole care asociau numele lui Zelenski cu proprietăţi de lux, de 26 de ori mai multe decât în săptămâna precedentă.

Chiar şi înainte de acest val de dezinformare, narativele false ajunseseră în cercuri înalte. La începutul lunii februarie, Elon Musk a distribuit un raport fals conform căruia SUA ar fi plătit celebrităţi pentru a călători în Ucraina şi a creşte popularitatea lui Zelenski.

„Astăzi culegem roadele acestei campanii ruse de presiune”, concluzionează Linvill.

Afla mai multe despretrumpzelenski
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt