Donald Trump, ales recent preşedinte al Statelor Unite, a declarat într-un interviu pentru NBC News că una dintre priorităţile sale va fi asigurarea unei graniţe „puternice şi sigure”. În contextul promisiunilor sale de deportări în masă, Trump a afirmat că administraţia sa nu va avea „de ales” şi că „nu există niciun preţ” prea mare pentru realizarea acestui obiectiv.
Trump susţine că victoria sa asupra contracandidatei Kamala Harris este un mandat „de a aduce bunul-simţ” în administraţie. Deşi îşi doreşte graniţe stricte, Trump a reiterat că SUA este deschisă imigraţiei legale şi „celor care vin cu dragoste de ţară”. Planul său de deportare, pe care l-a prezentat drept „cel mai mare efort de acest fel din istoria Americii”, implică o colaborare complexă între agenţii federale, precum Departamentul de Justiţie şi Pentagonul, potrivit unor foşti oficiali din administraţia sa precedentă.
Suport Electoral şi Realinierea Alegătorilor
Trump a atribuit succesul său electoral mesajului său despre imigraţie şi siguranţa frontierelor, subliniind câştigurile pe care le-a obţinut în rândul electoratului latino-american, tinerilor, femeilor şi americanilor de origine asiatică. Preşedintele ales a afirmat că realinierea electorală reflectă distanţarea democraţilor de aşteptările publicului, menţionând dezacordurile cu politicile de defondare a poliţiei promovate de unii democraţi.
Întâlniri şi Convorbiri Respectuoase cu Biden şi Harris
Trump a descris convorbirile sale telefonice cu preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris ca fiind „foarte respectuoase”. Harris a subliniat dorinţa unei tranziţii paşnice a puterii, o abordare pe care Trump a spus că o sprijină. Trump şi Biden au convenit să ia masa împreună „foarte curând” pentru a discuta despre perioada de tranziţie.
Preşedintele ales a confirmat, de asemenea, că a avut discuţii cu lideri mondiali precum premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totuşi, Trump a menţionat că încă nu a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin, deşi preconizează o conversaţie viitoare. În campania electorală, Trump a promis să negocieze o soluţie diplomatică pentru conflictul dintre Rusia şi Ucraina, o promisiune care ar putea rămâne în centrul discuţiilor sale internaţionale.