Preşedintele Statelor Unite a declarat vineri dimineaţă că a ieşit dezamăgit dintr-o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece nu pare că acesta din urmă caută să oprească războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Reuters.
Încercările Statelor Unite de a pune capăt prin diplomaţie au eşuat în mare parte, iar Trump s-a confruntat cu apeluri tot mai numeroase - inclusiv din partea unor republicani - de a creşte presiunea asupra lui Putin pentru a negocia serios.
După ce a vorbit cu Putin joi, Trump intenţionează să vorbească cu preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, vineri, a declarat el în remarcile făcute reporterilor la întoarcerea sa la Washington după o călătorie în Iowa.
„Sunt foarte dezamăgit de conversaţia pe care am avut-o astăzi cu preşedintele Putin, pentru că nu cred că este acolo, şi sunt foarte dezamăgit”, a spus Trump.
„Spun doar că nu cred că vrea să se oprească, şi asta e păcat”.
Cei doi lideri nu au discutat despre o pauză recentă în unele livrări de arme americane către Kiev în timpul conversaţiei de aproape o oră, a arătat un rezumat furnizat de consilierul lui Putin, Yuri Ushakov.
La câteva ore de la încheierea convorbirii, un aparent atac al unei drone ruseşti a declanşat un incendiu într-o clădire de apartamente dintr-o suburbie din nordul Kievului, au declarat oficialii ucraineni, indicând puţine schimbări în traiectoria conflictului.
Chiar în Kiev, martorii Reuters au raportat explozii şi focuri susţinute de mitraliere grele în timp ce unităţile de apărare aeriană se luptau cu dronele deasupra capitalei, în timp ce bombardamentele ruseşti au ucis cinci persoane în est.
„Nu am făcut niciun progres cu el”, a declarat Trump
„Nu am făcut niciun progres cu el”, a declarat Trump reporterilor joi.
Zelenskiy a declarat reporterilor din Danemarca mai devreme în cursul zilei că speră să vorbească cu Trump chiar vineri despre întreruperea unor transporturi de arme, dezvăluită pentru prima dată în această săptămână.
Vorbind cu reporterii în timp ce părăsea Washingtonul pentru Iowa, Trump a declarat că „nu am” întrerupt complet fluxul de arme, dar l-a învinuit pe predecesorul său, Joe Biden, pentru că a trimis atât de multe arme încât risca să slăbească apărarea SUA.
"Dăm arme, dar am dat atât de multe arme. Dar oferim arme", a spus el.
"Şi lucrăm cu ei şi încercăm să îi ajutăm, dar nu ne-am (oprit complet). Ştiţi, Biden ne-a golit întreaga ţară oferindu-le arme, iar noi trebuie să ne asigurăm că avem destule pentru noi".
Schimbul de replici diplomatice vine în contextul în care stocurile scăzute au determinat SUA să efectueze livrări de anumite arme esenţiale către Ucraina, au declarat anterior surse pentru Reuters, în timp ce aceasta se confruntă cu o ofensivă rusească de vară şi cu atacuri din ce în ce mai numeroase asupra obiectivelor civile.
Putin, la rândul său, a continuat să afirme că îşi va opri invazia numai dacă „cauzele profunde” ale conflictului vor fi abordate, făcând uz de prescurtarea rusă pentru problema extinderii NATO şi a sprijinului occidental pentru Ucraina, inclusiv respingerea oricărei idei de aderare a Ucrainei la alianţa NATO.
Liderii ruşi încearcă, de asemenea, să stabilească un control mai mare asupra deciziilor politice luate la Kiev şi în alte capitale est-europene, au declarat liderii NATO.
Întreruperea livrărilor de arme americane a luat prin surprindere Ucraina şi a generat o confuzie generalizată cu privire la opiniile actuale ale lui Trump asupra conflictului, după ce săptămâna trecută a declarat că va încerca să elibereze un sistem de apărare antirachetă Patriot pentru utilizarea de către Kiev.
Liderii ucraineni l-au chemat miercuri pe emisarul american interimar la Kiev pentru a sublinia importanţa ajutorului militar din partea Washingtonului şi pentru a avertiza că reducerea livrărilor de arme ar slăbi capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei.
Mişcarea Pentagonului a însemnat o reducere a livrărilor de rachete de apărare Patriot pe care Ucraina se bazează pentru a distruge rachetele balistice cu mişcare rapidă, a raportat miercuri Reuters.
Ushakov, consilierul Kremlinului, a declarat că, deşi Rusia este deschisă să continue să discute cu SUA, orice negocieri de pace trebuie să aibă loc între Moscova şi Kiev.
Acest comentariu vine pe fondul unor semne că Moscova încearcă să evite un format tripartit pentru eventuale negocieri de pace. Ruşii le-au cerut diplomaţilor americani să părăsească sala în timpul unei astfel de întâlniri la Istanbul la începutul lunii iunie, au declarat oficiali ucraineni.
Trump şi Putin nu au vorbit despre o întâlnire faţă în faţă, a declarat Ushakov.