Tranzitul de gaze către UE, prin Ucraina, ar putea fi redus la jumătate. Motivul: o hotărâre judecătorească

Tranzitul de gaze către UE, prin Ucraina, ar putea fi redus la jumătate. Motivul: o hotărâre judecătorească

​Tranzitul gazului rusesc către UE, prin Ucraina, s-ar putea reduce la jumătate, dacă Gazprom încetează să furnizeze gaze către Austria, spun surse din domeniul energetic citate de agenţia RBC Ukraine. Austria, una dintre puţinele state europene care au rămas dependente de gazul rusesc, a anunţat, săptămâna trecută, că există pericolul sistării livrărilor de la Gazprom, în urma unei hotărâri judecătoreşti, 

OMV susţine că o altă companie europeană de energie ar putea opri plăţile către Gazprom în urma acelei decizii judecătoreşti. Dacă hotărârea instanţei va fi pusă în aplicare în Austria, plăţile către Gazprom pentru gaze vor deveni imposibile, iar acest lucru ar duce la oprirea livrărilor. OMV nu a dezvăluit detalii despre hotărârea judecătorească şi nici despre firma implicată. 

Compania germană Uniper cere compensaţii de 15 miliarde euro

Chiar dacă OMV nu a dezvăluit numele companiei, surse din sectorul energetic spun că aceasta este Uniper din Germania, care a suferit pierderi masive în 2022. Aceste pierderi s-au produs deoarece Gazprom a redus şi apoi a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1.

Compania energetică Uniper a fost nevoită să caute surse alternative de gaz, la preţuri mai mari. În prezent, Uniper cere, prin arbitraj, o compensaţie de 15 miliarde de euro.

Momentul exact în care s-ar putea opri livrările ruseşti de gaz către Austria nu este necunoscut, precizează RBC Ukraine.

Chiar dacă tranzitul prin Ucraina va scădea fizic, Gazprom va fi obligată să plătească în continuare, în cadrul contractului „ship or pay”, pentru 40 de miliarde de metri cubi pe an.

Însă, acordul cu Gazprom pentru tranzitul prin Ucraina expiră la finalul lui 2024. Uniunea Europeană nu consideră că este necesar să extindă acordul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina.

Preţul gazului, în creştere

Pe fondul riscului reducerii tranzitului prin Ucraina, preţul gazului a crescut în ultima săptămână, chiar dacă ne aflăm în prag de vară, când, în mod obişnuit, pe fondul reducerii consumului, ar trebui înregistrate scăderi.

Astfel, pe bursa TTF de la Amsterdam, piaţă de referinţă pentru UE, gazele au ajuns să fie tranzacţionate cu peste 35 euro/MWh, cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an. În ultimele luni, media era în jurul nivelului de 30 euro/MWh.

Afla mai multe despretranzitgaze
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt