Traficanţii de droguri nu vor mai scăpa de închisoare! Propunerea legislativă ,,2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă la Parlament

Traficanţii de droguri nu vor mai scăpa de închisoare! Propunerea legislativă ,,2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă la Parlament
foto: facebook.com/alinagorghiu

Propunerea legislativă ,,2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă astăzi, miercuri, la Camera Deputaţilor şi va intra pe traseul legislativ.

,,A fost solicitată procedura de urgenţă. Prin aceasta, se propun modificări importante la două acte normative cu incidenţă asupra domeniului drogurilor: Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive", se arată într-un comunicat de presă al PNL în care se precizează că măsurile propuse vor viza combaterea traficului, iar rigorile noilor prevederi legislative vor fi suportate de traficaţi.

,,Tragediile din ultima vreme, precum cea de la 2 Mai, impun îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva drogurilor. Dacă am fi avut această lege mai devreme, Roberta şi Sebastian, victimele accidentului din vara aceasta produs pe fondul consumului de droguri, poate ar fi fost alături de colegii lor la facultate acum.

Prin această iniţiativă se propune eliminarea posibilităţii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000. Traficanţii de droguri de mare risc nu vor mai putea scăpa de închisoare!

Este răspunsul necesar faţă de creşterea numărului de cauze penale având ca obiect infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. În acest sens, menţionăm faptul că, în anul 2023, până la finele lunii septembrie, numărul de astfel de cauze de soluţionat a fost de 22.135 faţă de 18.233 în aceeaşi perioada din 2022. Dintre acestea, 10.780  de cauze au fost nou înregistrate faţă de 8484 în aceeaşi perioadă a anului 2022.

De asemenea, prin iniţiativa depusă astăzi se propune creşterea de la 2 - 7 ani la 3 - 10 ani a pedepselor prevăzute de legea 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Modernizarea legislaţiei în acest domeniu este cu atât mai importantă cu cât la finalul lui 2022, Agenţia UE anti-drog monitoriza 930 de noi substanţe psihoactive (NSP). Aceste substanţe chimice, realizate în laboratoare clandestine, produc efecte mult mai grave asupra sănătăţii decât drogurile tradiţionale, iar preţul lor este mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină atractive de experimentat pentru tineri.

În prezent, cea mai mică vârstă de debut declarată a consumului de substanţe psihoactive este de 12 ani. Consumul acestor substanţe la vârste fragede, provoacă consecinţe severe asupra creşterii şi dezvoltării umane.

Realitatea este chiar mai rea decât reiese din datele statistice. Nu doar consumatorii şi dependenţii au de suferit, ci şi familiile lor, colegii şi prietenii, întreaga societate. Intervenţia rapidă, eficientă şi cu sprijinul tuturor instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu, a societăţii civile, folosind toate instrumentele avute la dispoziţiei, a devenit necesitate", se mai arată în comunicatul PNL.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Alina Gorghiu, senator PNL, a precizat că ,, Traficanţii de droguri nu vor mai scăpa de închisoare! Legea ,,2 Mai" a fost depusă azi în Parlament, în procedură de urgenţă. Măsurile propuse vizează combaterea traficului, iar rigorile noilor prevederi legislative vor fi suportate de traficanţi! Este răspunsul Partidul Naţional Liberal la tragediile din această vară. Prin acest proiect, traficanţii de droguri de mare risc vor executa pedeapsa în închisoare! Nu vor mai exista traficanţi de droguri cu pedepse suspendate, lăsaţi de fapt liberi să vândă în continuare substanţe psihoactive tinerilor. De asemenea, proiectul propune creşterea de la 2- 7 ani la 3 - 10 ani a pedepselor pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive."

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt