Tradiţii în zi de sărbătoare

Tradiţii în zi de sărbătoare

Astăzi este sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar tradiţiile legate de ea au rămas vii în unele zone din ţară. Credincioşii au mers la biserică în această dimineaţă. Azi se ţine post aspru şi se spune că nu e bine să mănânci fructe şi legume rotunde sau de culoare roşie. Este ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc, şi, potrivit tradiţiei, de azi începe şi frigul toamnei.

În satele de munte ale Vrancei, nu e localnic care să nu meargă la Biserică. Puţine sunt gospodăriile în care nu se ţine post negru sau post aspru, doar cu struguri şi apă. 

Un alt obicei care se păstrează încă de acum un secol este acela de a împărţi mâncare. Încă de dimineaţă, gospodinele din sat au mers ca să sfinţească coşul cu merinde.

Tradiţia spune că în această zi nu se taie nimic cu cuţitul. Totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume roşii sau care au formă rotundă. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt