Toţi cei 28 de acuzaţi în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers au fost achitaţi

Toţi cei 28 de acuzaţi în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers au fost achitaţi

Un tribunal din Panama a achitat vineri toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, epicentrul scandalului internaţional de evaziune fiscală 'Panama Papers', transmite AFP, citat de Agerpres.

Judecătoarea Baloisa Marquinez 'a achitat 28 de persoane acuzate de încălcarea ordinii economice prin spălare de bani', a indicat tribunalul într-un comunicat.

Printre cei achitaţi se află fondatorii cabinetului, Ramon Fonseca, decedat pe 9 mai într-un spital din Panama la vârsta de 71 de ani, şi Jürgen Mossack.

În timpul procesului, procurorul responsabil cu lupta împotriva crimei organizate, Isis Soto, ceruse împotriva celor doi pedeapsa 'maximă', 12 ani de detenţie, prevăzută pentru spălare de bani.

Mossack şi Fonseca 'au primit şi transferat fonduri provenite din activităţi ilicite în Germania şi în Argentina', a indicat procurorul.

Ei mai fost acuzaţi că 'au ascuns, acoperit şi furnizat informaţii false unor entităţi bancare pentru a deschide conturi şi a disimula proprietatea unor active'.

Potrivit acuzării, Mossack şi Fonseca erau responsabili că au facilitat crearea unor firme opace în care şefi ai concernului german Siemens au depus milioane de euro în afara conturilor reale ale companiei. Aceste firme ar fi servit la ascunderea banilor legaţi de plata unor comisioane.

Cabinetul Mossack Fonseca ar fi servit de asemenea la păstrarea banilor proveniţi dintr-o amplă escrocherie în Argentina.

Judecătoarea a considerat însă că probele strânse de pe serverele cabinetului de avocaţi 'nu respectă lanţul de trasabilitate' şi nu permit stabilirea 'cu certitudine (...) a autenticităţii şi integrităţii lor'.

'În plus, judecătoarea a stabilit că restul probelor nu sunt suficiente şi concludente pentru determinarea responsabilităţii penale' a acuzaţilor, se spune în comunicat.

Acesta mai precizează că judecătoarea a dispus 'ridicarea măsurilor provizorii' dictate împotriva acuzaţilor.

Cazul a izbucnit în 2016 după publicarea anchetei cunoscute sub numele de 'Panama Papers' a Consorţiului internaţional de jurnalişti de investigaţie (CIJI).

Ancheta, bazată pe 11,5 milioane de documente scurse de la cabinetul Mossack Fonseca, a dezvăluit că şefi de stat şi de guvern, responsabili politici de prim rang, personalităţi din lumea financiară, sportivă şi artistică au ascuns de fisc proprietăţi, firme, capitaluri şi beneficii.

Printre numeroasele personalităţi menţionate figurau foşti şefi de guvern (islandezul Sigmundur David Gunnlaugsson, pakistanezul Nawaz Sharif şi britanicul David Cameron), fostul preşedinte argentinian Mauricio Macri, fotbalistul argentinian Lionel Messi şi cineastul spaniol Pedro Almodovar.

În urma scandalului, cabinetul Mossack Fonseca a fost închis, iar imaginea micului stat din America Centrală a fost grav afectată.

Afla mai multe desprepanama papersproces
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt