Tot mai mulţi ucraineni sunt dispuşi să cedeze teritorii ruşilor în schimbul păcii. Câţi se mai opun

Tot mai mulţi ucraineni sunt dispuşi să cedeze teritorii ruşilor în schimbul păcii. Câţi se mai opun

Tot mai mulţi ucraineni vor pace în ţara lor. Iar pentru asta, sunt dispuşi să cedeze din teritoriu ruşilor. Doar 55% se mai opun.

Oboseala de război îşi spune cuvântul în rândul ucrainenilor. Numărul celor care se opun cedării de teritoriu în schimbul păcii continuă să scadă. În mai a ajuns la 55%, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS). În luna aprilie, procentul era de 32%. Deşi minoritar, acest procent de acceptare a unor eventuale cedări teritoriale este totuşi cel mai mare de când a început războiul, pe 24 februarie 2022.

În septembrie 2022, doar 8% dintre ucraineni ar fi acceptat astfel de concesii, procent care a continuat să crească. Totuşi, ucrainenii rămân încă majoritari contra concesiilor teritoriale. 55% dintre cei intervievaţi în ultimul sondaj se împotrivesc cedării de teritorii Rusiei.

Posibilitatea lansării unui proces de negocieri de pace cu Rusia în care Ucraina s-ar vedea obligată să cedeze teritorii este o temă tot mai prezentă în opinia publică şi în discursul oficial ucrainean, într-un context în care trupele ruse înaintează modest, dar constant pe frontul din estul Ucrainei.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprerazboirusiaucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt