TikTok, platforma de socializare care a redefinit modul în care interacţionează utilizatorii cu conţinutul video, se află în centrul unor controverse geopolitice majore. Uniunea Europeană şi Statele Unite urmăresc îndeaproape activitatea aplicaţiei, acuzată de manipularea opiniei publice şi legături cu guvernul chinez, acuzaţii respinse de compania mamă, ByteDance.
Ascensiunea şi extinderea globală
Lansată iniţial ca Douyin în 2016 pentru piaţa chineză, aplicaţia s-a diferenţiat rapid datorită funcţiilor sale avansate de integrare a muzicii şi efectelor speciale. Succesul acesteia a dus la crearea TikTok, versiunea internaţională, care a capturat atenţia globală odată cu achiziţionarea platformei Musical.ly în 2017.
Succesul fără precedent şi provocările geopolitice
TikTok a devenit rapid cea mai descărcată aplicaţie, depăşind platforme precum Facebook şi Instagram. Însă, succesul a atras şi probleme: India a interzis aplicaţia în 2020, iar SUA au ameninţat cu restricţii stricte, suspectând influenţele guvernului chinez asupra ByteDance.
Pandemia şi explozia de popularitate
Pe fondul izolării provocate de pandemia COVID-19, descărcările globale ale aplicaţiei au atins un record de 300 de milioane în primul trimestru din 2020. Acest boom a consolidat poziţia TikTok ca lider în industria reţelelor sociale.
Critici şi cereri de transparenţă
Deşi TikTok susţine că a transferat datele utilizatorilor americani şi europeni în centre din afara Chinei, suspiciunile legate de accesul angajaţilor ByteDance la aceste informaţii persistă. Algoritmul său inovator, apreciat pentru eficienţa sa, este şi motivul principal al îngrijorării faţă de influenţa platformei asupra utilizatorilor.
Răspunsul companiei
Directorul executiv Shou Zi Chew a declarat în faţa Congresului american că TikTok nu este sub controlul guvernului chinez, subliniind independenţa companiei de influenţa politică de la Beijing. În ciuda eforturilor de a clarifica poziţia sa, TikTok continuă să fie percepută ca o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale de către Washington şi Bruxelles.
Contextul intern
TikTok nu este disponibil în China, unde ByteDance operează aplicaţia Douyin, care, spre deosebire de versiunea internaţională, este supusă cenzurii stricte şi reglementărilor autorităţilor chineze.
Prin influenţa sa asupra comportamentului utilizatorilor şi impactul său asupra reţelelor rivale, „tiktokizarea” a schimbat fundamental peisajul digital şi a resetat echilibrul puterii în spaţiul geopolitic.