Cu pâine coaptă pe vatră, la foc de lemne, şi livrată apoi acasă la clienţi! Aşa au supravieţuit brutăriile din Mărginimea Sibiului în timpul pandemiei, dar şi după. Brutarii din această zonă pitorească s-au reorientat către stilul vechi de producţie, care deşi le ocupă mai mult timp, pare că este pe gustul clienţilor. Urmarea? Mirosul de pită proaspătă, "plămădită" şi coaptă în cuptoare vechi de sute de ani, nu s-a pierdut, iar comenzile au crescut cu până la 15 la sută. Un reportaj din campania Prima News şi Focus: ,,Susţinem România! Mănâncă româneşti!"
Ioniţă Macriş a învăţat tainele meseriei de brutar de la tatăl şi bunicul său, iar acum are propria brutărie în satul Daia, din judeţul Sibiu. În mai bine de 20 de ani de experienţă, Ioniţă a copt pâine în tot felul de utilaje moderne. În cele din urmă, brutarul sibian a ales un cuptor cu vetre încălzite la foc de lemne. Astfel, spune brutarul nostru, gustul tradiţional nu se pierde.
Pentru ca pita tradiţională să iasă cum vrea brutarul, fiecare detaliu contează. Întregul proces durează aproape ;şapte ore. Numai coptul pitei pe vatră ţine două ore, după care pâinea e scoasă şi, cât încă e caldă, este „bătută” şi rasă de coaja arsă în cuptor. Pita tradiţională este coaptă, împachetată la miezul nopţii şi livrată apoi la primele ore ale dimineţii. Zilnic, de aici pleacă zeci de pâini proaspete, fie de 700 de grame, fie de un kilogram şi jumătate.
Şi Maria Ranf a aranjat un cuptor tradiţional din cărămidă în gospodăria ei din satul Alămor, la 30 de kilometri de Sibiu. Cuptorul stă mai mereu încins cu jar şi apoi se umple doldora cu pite tradiţionale. Toate sunt făcute de doamna Maria după reţete vechi de sute de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
Pitele doamnei Maria ajung în toatele colţurile ţării, prin curierat. Gospodina lucrează în funcţie de comenzile pe care le primeşte, inclusiv pe reţelele de socializare, unde este foarte activă. În funcţie de mărime, o pită tradiţională cu cartofi, proaspăt coaptă pe vatră, poate să coste între 15 şi 30 de lei. Ea are mare căutare mai ales în rândul celor nostalgici după gusturile copilăriei.
Potrivit statisticilor, românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană, cu un consum anual de 83,7 kg de pâine. Mai mult, România se află între primii cinci producători de grâu de pe bătrânul continent.