Summitul crucial de la Paris: Principalele decizii şi anunţuri ale liderilor de pe continent

 Summitul crucial de la Paris: Principalele decizii şi anunţuri ale liderilor de pe continent

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, după ce a participat la summitul de la Paris care a reunit 31 de ţări care doresc să participe la garanţii de securitate pentru Ucraina, că „a devenit foarte clar” că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie menţinute.

„Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei. A fost foarte clar că sancţiunile rămân în vigoare. Ceea ce ne dorim este un acord de pace just şi durabil. Acesta este obiectivul”, a declarat Von der Leyen, într-un videoclip postat pe social media.

Macron a anunţat „o forţă de reasigurare” din ţări europene în caz de pace

O misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene, precum şi o posibilă desfăşurare de forţe din mai multe ţări europene aliate în urma unui eventual acord de pace, a anunţat joi, la Paris, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Cred că, în următoarele trei-patru săptămâni, vom avea un plan de acţiune destul de precis pe aceste două chestiuni – formatul armatei ucrainene şi forţele de reasigurare – cu cerinţele, dar şi cu contribuitorii”, a spus preşedintele francez la finalul unui summit la Paris al coaliţiei statelor care sprijină Ucraina, conform Hotnews.ro.

Macron a adăugat că el şi premierul britanic, Keir Starmer, vor conduce de acum eforturile acestei coaliţii de ţări, care include state europene, precum şi Canada şi UE şi NATO ca instituţii.

Preşedintele francez a considerat că cea mai bună garanţie de securitate pentru Ucraina, după încheierea unui acord de pace, ar fi consolidarea armatei sale.

Aliaţii europeni, de acord să nu ridice sancţiunile împotriva Moscovei

Aliaţii Ucrainei, reuniţi în prezenţa lui Volodimir Zelenski, au exclus joi orice ridicare a sancţiunilor împotriva Rusiei şi au în vedere, în schimb, consolidarea acestora pentru a spori presiunea asupra Moscovei în vederea angajării unor negocieri de pace.

Meloni: Washingtonul ar trebui să participe la următoarea reuniune

Statele Unite ar trebui să participe la următoarea reuniune a coaliţiei ţărilor care sprijină Kievul, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni, după participarea la summitul de la Paris găzduit de Macron, a transmis agenţia italiană de presă ANSA.

„Acum este important să putem extinde încetarea parţială a focului la infrastructura civilă, cum ar fi şcolile şi spitalele, cu scopul de a ajunge la o încetare totală a focului”, a declarat Meloni în timpul summitului, potrivit biroului său.

Meloni a subliniat importanţa continuării colaborării cu Statele Unite pentru a pune capăt conflictului şi a ajunge la o pace care să asigure suveranitatea şi securitatea Ucrainei, sperând în implicarea unei delegaţii americane la următoarea reuniune de coordonare, potrivit Agerpres.

Summitul „coaliţiei volutarilor”, după cum s-a exprimat Emmanuel Macron, a durat mai mult de trei ore la Palatul Elysee. Scopul summitului a fost de a afirma poziţia Ucrainei şi a susţinătorilor săi, în timp ce ruşii şi americanii vorbesc direct între ei, şi de a „finaliza garanţiile de securitate” pentru ucraineni în cazul unei păci ipotetice.

Participanţii au votat în unanimitate împotriva oricărei ridicări a sancţiunilor impuse Rusiei, în timp ce Franţa şi Regatul Unit sunt pregătite să desfăşoare trupe în Ucraina ca „garanţie de securitate”.

Propunerea franco-britanică de a desfăşura contingente europene în Ucraina „nu întruneşte o aprobare unanimă”, a recunoscut preşedintele francez, care a promis totuşi că va exista „o forţă de reasigurare din mai multe ţări europene” în caz de pace şi că aceasta nu va afecta securitatea flancului estic al NATO.

Printre liderii ţărilor Uniunii Europene şi/sau NATO prezenţi s-au numărat cancelarul german în exerciţiu, Olaf Scholz, prim-ministrul polonez, Donald Tusk, şi vicepreşedintele turc Cevdet Yilmaz.

Summitul a urmat unei serii de reuniuni politice şi militare organizate de Paris şi Londra de la mijlocul lunii februarie, în paralel cu negocierile iniţiate de administraţia Trump cu Kievul şi Moscova.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt