Autorităţile române se află sub o presiune puternică din partea administraţiei preşedintelui american Donald Trump pentru a garanta continuarea nestingherită a campaniei electorale a lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, scrie marţi publicaţia Blomberg, care îl califică pe Georgescu drept candidat de extremă dreapta.
În întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susţinător al lui Trump care a denunţat NATO şi l-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile şi care au dorit să-şi păstreze anonimatul, precizează Blomberg, citează Agerpres.
Insistenţa echipei Trump asupra crizei politice din România a fost scoasă la iveală de vicepreşedintele american JD Vance, care s-a folosit de un discurs important susţinut săptămâna trecută la Munchen pentru a contesta decizia României din decembrie de a anula scrutinul prezidenţial, după ce oficiali din domeniul securităţii au stabilit că intervenţia Rusiei a contribuit la propulsarea lui Georgescu spre o victorie uimitoare în primul tur, pe 24 noiembrie, adaugă publicaţia.
Oficialii de la Bucureşti au fost prinşi cu garda jos de tirada de vineri a lui Vance la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în care acesta i-a condamnat pe liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, şi au fost derutaţi de insistenţele SUA cu privire la Georgescu, a spus unul dintre oficiali.
Efectele victoriei neaşteptate a lui Georgescu şi decizia instanţei de a anula alegerile au devenit un prilej de unire pentru extrema dreaptă din Europa, notează publicaţia. În timp ce autorităţile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în mai, vicepreşedintele american a invocat această decizie ca un exemplu în care puterea mainstream suprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.
Bloomberg mai scrie că au avut loc schimburi între ministrul de externe român Emil Hurezeanu şi Keith Kellogg şi Richard Grenell, trimişii lui Trump la conferinţa de la Munchen. Ministrul economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligenţa artificială la Paris, la începutul acestei luni.
Dincolo de aceste întâlniri şi alte puncte de contact, guvernul de la Bucureşti s-a străduit să deschidă un canal susţinut de comunicare cu administraţia Trump, prin care ar putea atenua îngrijorările cu privire la vot, a spus persoana citată. Casa Albă a trimis solicitarea Bloomberg de a face comentarii către Departamentul de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze oficial.
Georgescu, un fost inginer agricol în vârstă de 62 de ani, era cotat sub 10% în sondaje când o campanie pe reţelele de socializare care a prezentat videouri pe TikTok de înaltă calitate l-a ajutat să obţină o victorie şocantă în primul tur de scrutin în noiembrie, reaminteşte Bloomberg. Dar rezultatul a fost anulat printr-o decizie a instanţei, care a invocat constatări că respectiva campanie digitală a beneficiat de sprijin extern.
Georgescu rămâne favorit şi înaintea scrutinului reluat din mai - şi a fost impulsionat de criticile sale stridente la adresa anulării ca fiind o 'lovitură de stat' susţinută de Bruxelles. Pe măsură ce se amplifică speculaţiile cu privire la posibilitatea ca lui Georgescu să i se interzică să candideze, sondajele arată că un număr semnificativ de români privesc într-un mod negativ decizia instanţei, mai scrie Bloomberg.