STUDIU. Roata a fost inventată de minerii din Carpaţi, acum 6.000 de ani

STUDIU. Roata a fost inventată de minerii din Carpaţi, acum 6.000 de ani

O serie de mari teorii despre locul exact în care a fost inventată roata se referă, printre altele, inclusiv la zona Munţilor Carpaţi, cu argumentul că minerii de aici, în urmă cu 6 milenii, au fost primii care au folosit roţi funcţionale. Un nou studiu vine acum cu argumente, susţinând astfel o teorie lansată în 2016.

Nu se ştie clar când au apărut primele vehicule cu roţi, dar se bănuieşte că ar fi undeva între 4.000 şi 3.500 î Hr, candidate fiind mai multe zone: Mesopotamia, spaţiul nord-pontic, zona arcului Carpatic şi Europa Centrală. Cea mai veche imagine a unui vehicul cu roţi datează de pe un vas descoperit în Polonia, obiect datând de acum aproximativ 5.500 de ani, arată Hotnews.

Cele mai vechi roţi de lemn au fost descoperite în Slovenia şi au fost construite acum 5.200 de ani.

Este o întreagă dezbatere dacă roata a apărut într-o singură regiune, Mesopotamia, sau a fost dezvoltată în mai multe locuri simultan, undeva în prima jumătate a celui de-al patrulea mileniu î Hr.

Teoria cum că roata ar fi fost inventată de minerii de cupru din Carpaţi – acum 5.500 – 6.000 de ani – îi aparţine unui istoric pe nume Richard Bulliet, care acum este co-autor al acestui nou studiu de modelare prin care-şi susţine teoria enunţată acum opt ani.

Cercetătorii spun că trei invenţii au stat la baza inventării primelor roţi funcţionale, iar ultima etapă consta în plasarea roţilor pe un ax, astfel încât să se rotească în mod independent.

Studiul nu are la bază vreo descoperire arheologică nouă, însă s-a folosit de tehnici de mecanică computaţională şi design pentru a recompune etapele prin care oamenii au ajuns să dezvolte roata.

Primele roţi au fost tăiate din trunchiuri solide de copac, iar ceva mai târziu au fost asamblate trei plăci cu ajutorul unor bucăţi de lemn sau metal. Roţile au fost apoi scobite, devenind mai uşoare, dar şi mai fragile, fiind apoi întărite cu „traverse” din lemn. Un capitol extrem de important în evoluţia roţii a început când li s-au pus spiţe, fiind mai uşoare şi învârtindu-se mai repede.

În spaţiul românesc s-au făcut în ultimele decenii multe descoperiri de care miniaturale, cele mai vechi fiind de acum patru milenii.

Studiul privind roata în Carpaţi a fost publicat în The Royal Society şi are titlul „Reconstructing the invention of the wheel using computational structural analysis and design”. Site-ul LiveScience a scris un articol pornind de la acest studiu.

Afla mai multe despreroatacarpatimineri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt