STUDIU. Inteligenţa artificială înlocuieşte motoarele de căutare în ceea ce priveşte cumpărăturile

STUDIU. Inteligenţa artificială înlocuieşte motoarele de căutare în ceea ce priveşte cumpărăturile

Trei din patru persoane care utilizează inteligenţa artificială apelează la aplicaţii precum ChatGPT, Gemini şi Copilot pentru a obţine sfaturi şi recomandări privind cumpărăturile şi călătoriile, în loc să utilizeze metoda online anterioară a motoarelor de căutare precum Google, arată un nou studiu publicat de dpa.

Conform unui studiu realizat de institutul de cercetare a pieţei Norstat, la comanda Verane, o importantă societate europeană de investiţii, 76% dintre utilizatorii de inteligenţă artificială fac cel puţin ocazional cumpărături online la sfaturile AI, în timp ce 17% fac acest lucru în majoritatea sau chiar tot timpul.

Schimbările în comportamentul de căutare al consumatorilor reprezintă o provocare majoră nu numai pentru furnizorii de motoare de căutare precum Google, ci şi pentru producători şi comercianţi cu amănuntul, care trebuie să se adapteze pentru a-şi menţine vizibilitatea în lumea condusă de IA.

Roboţii de chat cu inteligenţă artificială au apărut ca instrumente puternice pentru găsirea unor produse specifice, oferind adesea sfaturi utile ca răspuns la întrebări complexe şi specifice.

Dintre respondenţii la sondaj, 3% sunt pasionaţi de inteligenţa artificială şi folosesc întotdeauna instrumente de inteligenţă artificială în locul motoarelor de căutare atunci când fac cumpărături online, în timp ce 14% au declarat că folosesc în general inteligenţa artificială, iar 35% o fac ocazional.

Un total de 7.282 de persoane din Regatul Unit, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Finlanda cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au participat la sondajul din iunie.

Cea mai mare proporţie în utilizarea AI-ului s-a înregistrat în domeniul călătoriilor, în procent de 33%. Urmează electronicele de larg consum (22%), articolele de bricolaj şi hobby-uri (20%), precum şi software-ul sau abonamentele digitale (19%).

Cu toate acestea, utilizarea inteligenţei artificiale este încă relativ scăzută în modă şi îmbrăcăminte (13%), cosmetice (12%) şi imobiliare (7%).

Dintre instrumentele de inteligenţă artificială, ChatGPT este cu mult înaintea concurenţilor săi, iar 86% dintre utilizatorii de inteligenţă artificială utilizează în mod regulat chatbotul OpenAI. Acesta este urmat la o distanţă considerabilă de Gemini de la Google (26% utilizatori obişnuiţi) şi Copilot de la Microsoft (20%).

Robotul AI chinez DeepSeek, care a făcut obiectul unor dezbateri aprinse în rândul experţilor şi al apărătorilor protecţiei datelor, nu pare să aibă un rol semnificativ în rândul consumatorilor din Europa.

Afla mai multe despreaicomert
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt