Europa se confruntă cu lipsuri de personal militar şi capacităţi de apărare insuficiente, în ciuda creşterii cheltuielilor după invazia Rusiei în Ucraina, arată un studiu al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).
Raportul vine într-un context de incertitudine privind sprijinul militar al SUA pentru Ucraina, în cazul unei posibile realegeri a lui Donald Trump.
Forţele armate europene rămân subdimensionate şi se bazează în continuare pe Statele Unite. Deşi cheltuielile NATO ale membrilor europeni au crescut cu 50% din 2014, invazia Rusiei a evidenţiat slăbiciunile în securitatea continentală. Arsenalul european a fost redus semnificativ după Războiul Rece, iar industria de apărare s-a micşorat. Totuşi, producţia în sectoare cheie, precum apărarea aeriană şi artileria, a crescut semnificativ din 2022, pentru a răspunde nevoilor Ucrainei. De exemplu, producţia de muniţie de 155 mm a crescut de zece ori.
NATO şi-a concentrat jumătate din comenzile de apărare pe companiile europene, iar Andrius Kubilius, comisarul european pentru apărare, a subliniat necesitatea unui buget mai mare pentru apărare, nu doar din cauza lui Trump, ci şi din cauza ameninţării Rusiei. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat importanţa ca Europa să nu depindă permanent de securitatea oferită de SUA.