STUDIU: Ce e mai bine să mâncăm la micul dejun, carbohidraţi sau grăsimi?

STUDIU: Ce e mai bine să mâncăm la micul dejun, carbohidraţi sau grăsimi?

Un studiu recent sugerează că un mic dejun bogat în carbohidraţi ar fi ideal pentru bărbaţi, în timp ce unul cu un conţinut mai mare de grăsimi ar fi mai benefic pentru femei. Deşi femeile stochează mai multe grăsimi decât bărbaţii, acestea le ard mai rapid pentru energie, conform unui model computerizat folosit în cercetare.

Diferenţele metabolice între sexe nu au fost destul studiate, din cauza unei istorii de cercetări concentrate mai mult pe sănătatea bărbaţilor. Totuşi, autorii sugerează că aceste diferenţe ar putea fi legate de etapele complexe ale vieţii unei femei, cum ar fi sarcina.

Studiul realizat de Universitatea din Waterloo, Canada, arată că metabolismul bărbaţilor reacţionează mai bine la un mic dejun bogat în carbohidraţi, în timp ce femeile beneficiază de o masă cu mai multe grăsimi la prima masă a zilei. Alegerea alimentelor potrivite ar putea ajuta şi la menţinerea greutăţii.

Studiul se bazează pe un model matematic care simulează efectele alimentaţiei asupra metabolismului bărbaţilor şi femeilor. Deşi femeile tind să prefere metabolismul grăsimilor, iar bărbaţii pe cel al carbohidraţilor, cercetătorii subliniază importanţa înţelegerii acestor diferenţe pentru prevenirea riscurilor metabolice.

Dr. Anita T. Layton, cercetătorul principal al studiului, afirmă că modelul poate ajuta la crearea unor recomandări alimentare personalizate, care să optimizeze sănătatea metabolică şi să prevină afecţiuni precum hiperglicemia sau hipoglicemia postprandială.

Afla mai multe despremic dejunsănătate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt