Studii dincolo de graniţă

Studii dincolo de graniţă

Străinătatea devine tot mai atractivă pentru tinerii din România! Mulţi aleg să plece peste hotare încă din facultate. Sunt atraşi de perspectivele educaţionale diferite şi - bineînţeles - de cele financiare. Olanda rămâne şi anul acesta cea mai căutata destinaţie. În jur de 7.000 de studenţi români învaţă acolo. 

Rebecca studiază ştiinţa calculatoarelor, la o universitate din Olanda. E în anul trei. Par sume mari, dar, pe lângă facultate, Rebecca are şi un loc de muncă. Tânăra a aplicat şi pentru  un împrumut pe care statul olandez îl oferă studenţilor străini, de 1,200 de euro pe lună. Reuşeşte astfel să ducă un trai bun. 

Denisa  a ales şi ea drumul străinităţii încă din facultate. Studiază afacerile internaţionale în Olanda, la universitatea din Groeninger. Oricât de bine ar suna totul, spune că adaptarea nu a fost uşoară, din cauza sistemului educaţional diferit faţă de România. Greu i-a fost şi să îşi găsească o locuinţă. Locurile la cămin s-au distribuit în două minute odată ce au început înscrierile. Şi asta pentru că Olanda s-a umplut de studenţi străini. Iar chiriile sunt o provocare.

După Olanda, în topul celor mai căutate ţări pentru studii urmează Marea Britanie, arată datele unei companii de consultanţă pentru cei care vor să înveţe în altă ţară. Sunt şi absolvenţi de liceu care se îndreaptă spre domenii inedite. Şi inexistente în România, cum ar fi inteligenţa artificială, designul de jocuri video sau creative media. Oricât de mare ar fi tentaţia exodului, există şi tineri decişi să rămână în ţară. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt