Stoltenberg la Casa Albă: Peste 20 de state membre îndeplinesc obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare

Stoltenberg la Casa Albă: Peste 20 de state membre îndeplinesc obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare

Peste 20 de state membre ale NATO vor atinge anul acesta obiectivul de a aloca apărării 2% din produsul intern brut, a declarat luni la Washington secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, citat de Agerpres.

Date noi arată că 23 de ţări se conformează, faţă de 18 cât se estima anterior, în februarie. Cifrele indică o creştere a cheltuielilor militare cu 17,9% pentru aliaţii europeni şi Canada.

"Asta este bine pentru Europa şi bine pentru America", a spus Stoltenberg într-un discurs, adăugând: "în special având în vedere că mulţi din aceşti bani suplimentari se cheltuiesc aici, în Statele Unite. "În ultimii doi ani, peste două treimi din achiziţiile europene pentru apărare au fost făcute de la firme din SUA", prin contracte în valoare de peste 140 de miliarde de dolari, a arătat el.

Se aşteaptă ca obiectivul bugetar să fie îndeplinit în primul rând de Polonia, cu cheltuieli militare de 4,12% din PIB, şi Estonia, cu 3,43%, peste nivelul de 3,38% estimat pentru SUA.

Sub pragul de 2% se află ţări cum ar fi Spania, Slovenia şi Luxemburg, care alocă apărării sub 1,3%, apoi Belgia cu 1,3%, Canada cu 1,37%, Italia (1,49%) şi Portugalia (1,55%).

Germania va ajunge la 2,12%, după ce Berlinul şi-a asumat anul acesta, pentru prima dată, obiectivul valabil pentru toate statele din NATO.

Afla mai multe desprenatopibaparare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt