Stoltenberg exclude o ameninţare iminentă din partea Rusiei împotriva vreunei ţări din NATO

Stoltenberg exclude o ameninţare iminentă din partea Rusiei împotriva vreunei ţări din NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi la Helsinki că nu vede vreo "ameninţare iminentă" cu atac din partea Rusiei împotriva unei ţări aliate, şi a reamintit că sarcina Alianţei Nord-Atlantice este tocmai de a preveni "ca aceasta să se întâmple", potrivit Agerpres.

"Această idee că ar exista un fel de numărătoare inversă până la un viitor război este eronată. Suntem aici pentru a preveni ca aceasta să se întâmple, am făcut-o timp de 75 de ani şi o vom face pentru încă cel puţin 75 de ani", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Declaraţiile secretarului general al NATO vin după ce şeful forţelor armate norvegiene, Eirik Kristoffersen, compatriotul său, afirmase marţi că, în opinia sa, Alianţa Nord-Atlantică ar avea la dispoziţie doi sau trei ani să se pregătească pentru posibilitatea unui atac rusesc.

Potrivit lui Stoltenberg, Rusia este în prezent "mai mult decât preocupată" de războiul în Ucraina, după cum o demonstrează transferul în estul Ucrainei al multora din forţele pe care le avea staţionate în apropierea frontierelor cu Finlanda şi Norvegia.

"Desigur, când luptele în Ucraina se vor termina, ea va putea reconstrui aceste forţe, dar repet, asta nu înseamnă că vedem vreun pericol de atac iminent asupra vreunui aliat NATO, pentru că NATO este cea mai puternică alianţă militară din lume şi scopul apărării sale colective este de a preveni un atac", a spus el.

Afla mai multe desprenatoamenintarerusia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt