Stenograme din anchetă! Cum erau chinuiţi bătrânii de la azilul din Voluntari

Stenograme din anchetă! Cum erau chinuiţi bătrânii de la azilul din Voluntari
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

,I-am bătut p-aştia de dimineaţă". Sunt conversaţii uluitoare ale angajaţilor din căminele groazei din Voluntari, care-i torturau şi chinuiau pe bâtrâni, îi lăsau lihniţi de foame şi îi ţineau în mizerie şi plini de răni. Procurorii le-au interceptat discuţiile. Patru dintre suspecţi au fost arestaţi preventiv. Alţi 11 sunt în arest la domiciliu, iar nouă au scăpat cu control judiciar. Ancheta continuă în acest caz revoltător. Atenţie! Urmează imagini şi detalii cu un puternic impact emoţional! 

Procurorii au interceptat conversaţii între mai mulţi angajaţi de la cele trei cămine din Voluntari şi Afumaţi. Oameni care ar fi trebuit să grijă, cu atenţie şi devotament, de pacienţii în vârstă şi cu probleme psihice. Într-una dintre  înregistrări, povestesc cum îi bat pe bătrâni, iar acestora le este frică de ei.

Altă conversaţie, aceeaşi atitudine. Angajaţii sunt nemulţumiţi că trebuie să se apuce de curăţenie în azil. Vorbesc din nou urât despre bătrâni, ba chiar le-ar face felul. Într-o altă conversaţie, se plâng că trebuie să-i schimbe pe pacienţi şi încep, din nou, să-i înjure. 

După ce poliţiştii au descins în azile, 100 de bătrâni, dar şi persoane mai tinere, cu probleme psihice, au ajuns în alte centre sociale din Capitală ori au fost internaţi. 42 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale la trei spitale - Militar, Floreasca şi Gerota. Medicii au fost uluiţi de starea deplorabilă în care au ajuns la ei.

Un alt medic de la Spitalul Floreasca susţine că nu a văzut niciodată oameni atât de slabi şi de murdari. Bătrânii erau deshidraţi, înfometaţi, incapabili să se îngrijească singuri şi lăsaţi să moară, mărturiseşte doctorul. 

Patru dintre cei 24 de suspecţi au fost arestaţi preventiv. Printre ei - şi  fraţii Godei. Ştefan Godei, un apropiat al Gabrielei Firea şi al soţului ei, Florin Pandele, ar fi gestionat azilele prin Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz. 
Într-o postare pe Facebook, ministrul Familiei a reacţionat la acuzaţiile care i se aduc. ,,Se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viaţa politică! Care este vina mea? Sunt vinovată că exist? Acum 2 luni vindeam copiii românilor, iar acum chinui bătrânii! Este evident o campanie orchestrata împotriva mea ca om, ministru şi candidat la Primăria Capitalei!
Am spus încă de la apariţia informaţiilor cu privire la aceste cazuri grave că persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie să plătească. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspundă. 
Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni şi nu pot fi de acord cu astfel de comportamente. Susţin ca toate aceste centre să fie controale, să existe verificări extinse la nivel naţional. Însă, de la a trage la răspundere vinovaţii, aşa cum pe bună dreptate o fac anchetatorii, până la a inventa persoane responsabile doar pentru a mă calomnia este cale lungă şi nu are legătură cu realitatea. 
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pe care îl conduc nu are atribuţii pentru acreditarea şi/sau controlul căminelor de bătrâni şi/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi. Domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilităţi, nu intră în atribuţiile ministerului. 
Nu am implicare în acest caz şi nu am avut cunoştinţă despre activitatea centrelor şi a asociaţiei menţionate în această anchetă. În ciuda eforturilor masive făcute de persoane care şi-au dovedit lipsa de deontologie şi echidistanţă, fiind în serviciul unor partide şi oameni politici, singura legătură este faptul că în conducerea unei asociaţii din dosar a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilierii mei.
Datele din dosar, cele apărute în spaţiul public, sunt cea mai mare dovadă că nici consiliera mea nu cunoştea activitatea centrelor deţinute de asociaţia respectivă. Sigur că nu este de interes pentru cei care împroaşcă cu noroi faptul că numele ei nu apare nici în stenogramele citate în presă, nici în interceptările publicate şi nici pe documente. De asemenea, s-au creat intenţionat confuzii publicând imagini amestecate ca să pară şi mai vinovată consiliera mea, deci şi eu. 
Mai spun ceva cât se poate de clar: sora mea nu are vreo legătură cu ancheta DIICOT, chiar dacă lucrează într-una din instituţiile vizate, DGASPC Ilfov. Niciodată de când a fost angajată în această instituţie nu a avut atribuţii privind persoanele adulte cu dizabilităţi, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea plăţilor pentru serviciile prestate. Atribuţiile de serviciu ale surorii mele privesc programele educative pentru copii. Nici la fostul loc de muncă nu a avut astfel de atribuţii, oricât ar afirma persoane care fac parte dintr-un plan bine gândit şi regizat pentru compromiterea mea. Sora mea nu este şi nici nu a fost anchetată vreodată şi nici nu va fi, având în vedere lipsa de implicare în acest caz dramatic. Singura „vină” pe care o are este că îmi este soră şi că lucrează în instituţia vizată în anchetă, dar într-un alt departament. 
Constat cu amărăciune că a început deja campania electorală, cu mult înainte de vreme. Se încearcă prin manipulare, informaţii scoase din context, falsuri în articole de presă care nu respectă minimul adevăr şi sunt corelate politic, denigrare şi intimidare, scoaterea mea dintr-o eventuală cursă electorală, înainte ca orice competiţie să fi început. În paralel cu ancheta penală, a început şi lupta electorală dusă de unele partide politice, în favoarea propriilor candidaţi, doar pentru a mă împiedica să obţin un nou mandat la Primăria Capitalei. 
În ultimele două zile, am fost atacată şi terfelită doar cu scopul de a-mi fi distrusă imaginea publică, în scop politic. Este cu atât mai evident când acuzaţiile vin dinspre aceleaşi persoane care m-au atacat sistematic în timpul mandatului de primar general, în campania electorală şi, ulterior, în funcţiile publice pe care le-am ocupat. Însă, orice atac la adresa familiei mele, a copiilor mei şi a soţului meu, cu dorinţa de a ne compromite carierele, înseamnă un linşaj de joasă speţă. Aşa cum a menţionat şi soţul meu, primăria pe care o conduce nu are competenţă de control a căminelor de bătrâni şi nu are încheiate contracte de prestări servicii sociale cu parteneri privaţi.
Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului Bucureşti. Nu vor reuşi, pentru că adevărul va ieşi la lumină, iar oamenii nu se vor lăsa păcăliţi de această denigrare şi intimidare a mea", a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Un alt suspect este Ovidiu Dumitra. Fost poliţist şi soţul directoarei de la unul dintre cămine. Cei doi s-au cunoscut în 2018, când Dumitra a mers la centrul de bătrâni...pentru a ancheta, culmea, un caz de sinucidere. 
În urmă cu patru luni, când vă arătam ce se petrece în căminul din Voluntari, o fostă angajată făcea mărturisiri uimitoare despre ce se petrece în spatele porţilor ferecate. 
Acuzaţiile care li se aduc suspecţilor sunt formarea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, delapidare, fals intelectual şi în declaraţii. În urma percheziţiilor, anchetatorii au stabilit că prejudiciul adus statutului depăşeşte 5 milioane de lei. Pentru fiecare pacient, căminele primeau între 4.000 şi 7000 de lei
 
Aparţinătorii victimelor din căminele groazei pot suna la numărul afişat pe ecran pentru a-şi găsi rudele. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt