Statul, în goană după bani. Plan de încasări pentru inspectorii ANAF

Statul, în goană după bani. Plan de încasări pentru inspectorii ANAF

Inspectorii ANAF sunt încurajaţi să facă presiuni mari pe mediul de afaceri pentru a recupera gaura bugetară. Colegii de la Profit.ro au obţinut un document care demonstrează că inspectorii fiscali au o ţintă de indeplinit şi anume să colecteze bani suplimentari de la firmele pe care le controlează. Este chiar unul dintre criteriile în urma căruia se face evaluarea inspectorului fiscal. În primele 6 luni ale anului, fiscul a încasat cu 10 miliarde de lei mai puţin decât prevede bugetul de stat. 

Ceea ce era considerat un mit până acum, se dovedeşte a fi adevărat. În documentul obţinut de jurnaliştii Profit vedem că targetul inspectorului în privinţa sumelor colectate suplimentar este de aproape 1 miliard de lei. Mai exact 900.000 de lei în urma inspecţiilor fiscale şi alţi 100.000 de lei după verificarea documentarilor.
Experţii spun că un astfel de plan ar putea aduce rezultate doar dacă s-ar raporta la sumele colectate după contestaţiile firmelor. În forma sa de acum, acest criteriu ar putea duce la abuzuri. În primul semestrul, fiscul a încasat cu 10,3 miliarde mai puţin decât prevedea bugetul. La finalul lunii mai, Lucian Heiuş a demisionat din cauza încasărilor mici.
În locul săua fost numită Nicoleta Cîrciumaru. Potrivit acesteia, evaluarea inspecţiilor este în sarcina structurilor teritoriale şi de la centru nu li s-a imputat nicio ţintă pentru încasări suplimentare. 
Din cauza deficitului mare, o delegaţie de miniştri se află la Bruxelles pentru a negocia o ţintă de deficit mai mare decât cea agreată iniţial, de 4,4%. Specialiştii spun că pentru a limita deficitul, statul, chiar prin ANAF amână plăţi către contribuabili. Rambursarea TVA-ului aprobată în martie nu a ajuns în conturile firmelor nici măcar în august.
Potrivit ministrului de Finanţe, deficitul bugeta la 6 luni a ajuns la 40 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape 2,5% din Produsul Intern Brut.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt