Pacienţii care aşteaptă să facă un transplant pulmonar primesc veşti bune. Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost reacreditat de Ministerul Sănătăţii pentru a putea face din nou acest tip de intervenţie chirurgicală. În acelaşi timp însă copiii care au nevoie de transplant pulmonar pot fi ajutaţi în Italia, pentru că în România nu există deocamdată program de ransplant pulmonar pediatric.
Poate că timpul ne va fura din vise, dar niciodată speranţa. Asta scrie pe pagina sa de facebook Adriana Simion, unul dintre pacienţii care aşteaptă de câţiva ani un transplant pulmonar. Suferă de emfizem pulmonar de 9 ani, o boală care îi distruge plămânii şi care îi fură aerul, la propriu. De doi ani este trecută pe lista de transplant pulmonar.
Adriana povesteşte cu emoţie cum în ziua nunţii sale a purtat firele de oxigen care o ajută să poată merge mai departe. În clipele acelea însă nu i-a fost deloc uşor.
Pentru Adriana însă, dar şi pentru ceilalţi pacienţi care aşteaptă să facă un transplant pulmonar vin veşti bune. La
spitalul Sfânta Maria din Capitală se poate face din nou acest tip de intervenţie, după ce la începutul lunii martie a expirat acreditarea pentru transplant pulmonar.
Pentru cei care sunt trecuţi pe lista de aşteptare primul şi cel mai important pas este existenţa donatorilor.
Pacienţii din România pot fi însă ajutaţi în continuare şi în străinătate. Există un parteneriat între Agenţia Naţonală de Transplant din România şi cea din Italia. Agenţia italiană transmite solicitările venite din ţara noastră, atât pentru pacienţi adulţi cât şi copii spre 10 centre de transplant din Italia. Este o plasă de siguranţă pentru pacienţii care au afecţiuni complexe ce nu permit să fie ajutaţi în România, şi în acelaşi timp un real ajutor pentru copiii cu diferite afecţiuni pulmonare care au nevoie de transplant, pentru că în România nu există program de transplant pulmonar pediatric.