Soarta Ucrainei se decide la summitul G7. Rusia nu a fost invitată, însă propune un plan de pace

Soarta Ucrainei se decide la summitul G7. Rusia nu a fost invitată, însă propune un plan de pace
foto: The Japan News

Summitul care ar putea decide soarta războiului din Ucraina a început astăzi în Elveţia. Peste 90 de ţări şi organizaţii internaţionale sunt invitate. Pe listă apar şi ţări prietene cu Rusia, cum ar fi Turcia şi Ungaria. Zelenski a ajuns ieri în staţiunea de lux Bürgenstock. 
 
Volodimir Zelenski a ajuns în Elveţia unde a început summitul pentru pace, care poate decide soarta războiului din Ucraina. Lideri din 90 ţări au fost invitaţi la eveniment, însă nu şi Rusia. În schimb, în ajun de summit, Putin a anunţat ce vrea Rusia pentru a opri războiul. 
 
VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei: Condiţiile sunt foarte simple. Trupele ucrainene trebuie retrase complet din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Subliniez,  de pe întreg teritoriul acestor regiuni, adică în cadrul graniţelor administrative care existau la momentul intrării lor în Ucraina.
 
La scurt timp, Volodimir Zelenski a reacţionat la oferta de pace a lui Putin. 
 
VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucraina:  Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut. În mod realist, ceea ce vedem este că asistăm la o renaştere a nazismului. Şi vedem un nou val, acum nazismul este rus. 
 
Pe de altă parte, Scholz a spus că liderii G7 nu au discutat propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin pentru pace în Ucraina, deoarece toată lumea ştia că nu sunt serioase.
 
OLAF SCHOLZ, cancelarul german: Acest lucru este cu siguranţă îndreptat către politica internă din diferite ţări. El ştie că sunt mulţi cetăţeni care vor să vadă o evoluţie paşnică. Şi de aceea vrea să estompeze şi să ascundă faptul că el este cel care a început un război brutal şi continuă să facă asta. 
 
Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.
 

Afla mai multe despresummitg7putinzelenskielveţia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt