Siria se află într-un moment crucial. După prăbuşirea regimului al-Assad, ţara a fost supusă unor bombardamente intense din partea Israelului, Statelor Unite şi Turciei. În acelaşi timp, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a subliniat că Turcia nu intenţionează să-şi extindă teritoriul, ci urmăreşte doar să asigure securitatea internă. Între timp, Austria, Germania şi alte trei state europene au decis să suspende cererile de azil ale cetăţenilor sirieni.
Cel puţin 100 de rachete au fost aruncate asupra Siriei de armata israeliană, după căderea regimului Assad. Atacurile au continuat şi noapte trecută. Ţara a fost bombardată şi de SUA, dar şi de Turcia. Presa internaţională scrie că acest ţări au lansat noi atacuri în regiune pentru a-şi proteja interesele. Israelul se scuză că atacurile lor au vizat trei baze militare, care ar putea ajunge pe mâna trupelor inamice.
BENJAMIN NETANYAHU, premierul Israelului: "Facem toate demersurile necesare pentru a ne asigura securitatea în contextul noii situaţii create în Siria."
Între timp, Statele Unite anunţă că au lovit ţinte asociate Statului Islamic.
ANTONY BLINKEN, secretarul de stat american: "În prezent, Statele Unite au interese clare şi durabile în Siria. Ne preocupă în mod deosebit prevenirea reapariţiei ISIS, având în vedere moartea şi distrugerea pe care le-a provocat de-a lungul timpului. De asemenea, avem un interes evident în a ne asigura că orice armă de distrugere în masă sau componente rămase în Siria să nu ajungă în mâini greşite."
Iar Turcia susţine că atacurile din Siria au vizat forţele kurde din regiune, care sunt sprijine de SUA. Totodată, într-o conferinţă de presă, Erdogan a subliniat că Turcia nu caută să-şi extindă teritoriul. Mai mult, vrea să redeschidă un punct de frontieră pentru refugiaţii sirieni.
RECEP TAYYIP ERDOGAN, preşedintele Turciei: "Turcia nu îşi îndreaptă atenţia asupra teritoriului sau suveranităţii altor ţări. Singurul obiectiv al operaţiunilor noastre transfrontaliere este de a proteja patria şi cetăţenii noştri de atacurile teroriste."
Pe străzile Damascului, cetăţenii şi-au manifestat dorinţa pentru un nou început. În prezent, Siria este fragmentată între diverse grupări politice importante, fiecare având propriile forţe armate şi interese.
„În primul rând, felicităm toate naţiunile arabe pentru această victorie, pentru eliminarea acestui călău. El este călăul tuturor arabilor. Au fost alături de el. Uitaţi-vă la închisoarea Sednaya (n.r. închisoare militară în Damasc) – acolo au topit oase. Asta nu este uman, nu este uman”, spune un localnic.
După căderea regimului al-Assad, Austria se pregăteşte să deporteze migranţii sirieni. Iar Belgia, Germania, Grecia, Italia, Ţările de Jos şi Marea Britanie anunţă că vor opri cererile de azil pentru sirieni. Peste 6 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara de la începerea războiului civil, în 2011.
The consequences of the Israeli attacks on Syrian air bases
— NEXTA (@nexta_tv) December 10, 2024
Dozens of planes, helicopters and defense systems were destroyed. pic.twitter.com/651VnhpEO9