Singur pe munte cu probleme de sănătate

Singur pe munte cu probleme de sănătate
foto: arhivă

Sfârşitul cald de septembrie aduce mai mulţi turişti neexperimentaţi pe traseele montane de la noi din ţară. Sâmbătă salvamontiştii au căutat o noapte întreagă un turist din Argeş, pierdut pe traseul către vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt din România.
Exploratorul neexperimentat avea probleme la şold, nu era în cea mai bună formă fizică, şi nici nu avea echipament corespunzător pentru traseu. Salvamontiştii l-au găsit după mai multe ore de căutare în benză. Iar în situaţia lui au fost mai mulţi oameni. 
Un argeşean de 67 de ani a plecat la drum pe un traseu montan cunoscut pentru nivelul său de dificultate. Bărbatul îşi propusese să cucerească vârful Negoiu, al doilea cel mai mare din România, aflat la o altitudine de 2535 de metri. A plecat sâmbătă la prânz fără să se gândească nicio secundă că îl va prinde noaptea pe traseu. 
Când a ajuns pe vârful muntelui era beznă, iar bărbatul nu avea echipată o lanternă pentru coborâre. Aşa că a sunat la 112 şi a cerut ajutorul salvamontiştilor. Acestora le-a luat mai bine de două ore să-l aducă pe bărbat la baza muntelui, din cauza problemelor la şold. Alţi patru tineri au umblat pe munte toată ziua,  iar unul dintre ei a făcut atât de multe bătături încât nu mai putea merge. Cum prietenii nu îl puteau căra, au sunat la salvamontişti care au fost nevoiti să-l care până într-un loc accesibil.
Salvamontiştii trag un semnal de alarmă şi spun că sarcina lor este de a se ocupa de incidentele grave de pe traseu, de accidente, nu de situaţiile neplăcute cauzate de inconştienţa turiştilor. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt