Siguranţa alimentelor servite în avion: Ce alimente poţi consuma fără riscuri în timpul zborului

Siguranţa alimentelor servite în avion: Ce alimente poţi consuma fără riscuri în timpul zborului

Experţii în siguranţă alimentară semnalează că reglementările referitoare la alimentele servite în avion nu sunt foarte stricte.

De exemplu, recent, un zbor al Delta Air Lines, cu destinaţia Amsterdam, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă pe Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York, imediat după ce decolase din Detroit. Incidentul a avut loc după ce mai mulţi pasageri au acuzat simptome de îmbolnăvire, după ce au consumat „pui cu mucegai”, aşa cum au descris unii dintre aceştia preparatul. Potrivit CBS, aceasta a fost a doua zi consecutivă în care mesele au fost retrase de pe zborurile companiei aeriene. Detaliile despre simptomele pasagerilor afectaţi nu au fost dezvăluite. „Echipa Delta responsabilă de siguranţa alimentară continuă să investigheze incidentul,” a spus un purtător de cuvânt al companiei pentru revista Food & Wine.

Regulamentele mai permisive privind alimentele servite în avion fac ca acest tip de probleme să fie mai frecvente. În acest context, experţii în siguranţa alimentelor au câteva sfaturi importante.

Despre apa din avion
În mod tehnic, apa din avion este considerată sigură pentru consum – mulţi pasageri o beau fără probleme. Companiile aeriene sunt obligate să dezinfecteze regulat rezervoarele de apă cu soluţii non-toxice şi să testeze potabilitatea acesteia. În plus, temperatura apei utilizate pentru prepararea cafelei şi ceaiului ar trebui să fie suficient de ridicată pentru a distruge majoritatea agenţilor patogeni.

„Bacteriile sunt distruse la aproximativ 80°C, fără a fi nevoie ca apa să ajungă la punctul de fierbere,” spune Vance Hilderman, CEO al companiei de aviaţie AFuzion. „În avion, apa fierbe la echivalenţa altitudinii de 7.000 de picioare, ceea ce este echivalent cu aproximativ 90°C. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bacteriile sunt distruse la 77°C, astfel că atât cafeaua, cât şi ceaiul sunt sigure pentru consum.”
Totuşi, există păreri împărtăşite de mai mulţi însoţitori de zbor, precum Kat Kamalani, care atrag atenţia că rezervoarele de apă şi conductele din avion nu sunt curăţate frecvent. Un studiu realizat de Hunter College NYC Food Policy Center în 2019 a descoperit că rezervoarele de apă folosite pentru cafea sunt alimentate cu apă din aceeaşi sursă folosită şi pentru toalete. Aşadar, riscul depinde de toleranţa individuală şi de sistemul imunitar al fiecărei persoane. Persoanele cu un sistem imunitar mai slab ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauţie.

Alimentele sigure de consumat într-un avion
Detwiler subliniază că riscurile alimentare sunt o problemă pe toate zborurile. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) reglementează siguranţa alimentelor pentru companiile aeriene şi furnizorii lor, însă inspecţiile sunt mult mai rare comparativ cu cele efectuate în restaurante, adaugă el.
„Nu consider că aceasta este o problemă care afectează doar Delta,” mai spune Detwiler. În acest sens, experţii recomandă pasagerilor să aleagă alimente care sunt mai puţin susceptibile de a cauza probleme de siguranţă în timpul călătoriilor.

De exemplu, pastele ar putea fi o opţiune mai sigură decât preparatele care conţin carne, afirmă Detwiler. Totuşi, cea mai sigură metodă de a te asigura că mâncarea este în siguranţă este să cunoşti cum este pregătită şi depozitată. „Unii oameni aleg să îşi aducă propriile alimente la bord,” adaugă el.

Shumaker sugerează, de asemenea, să optezi pentru varianta „BYO” (aducerea propriei mâncări). „Dacă te îngrijorează siguranţa alimentelor în timpul călătoriilor, ar fi o idee bună să aduci gustări care nu necesită refrigerare, cum ar fi batoane de granola, nuci sau fructe uscate,” recomandă ea. „De asemenea, asigură-te că îţi speli frecvent mâinile pe parcursul zborului.”

Afla mai multe despremancareavionriscuri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt