Şi fermierii români s-au alăturat zecilor de mii de protestatari de la Bruxelles. Ce nemulţumiri au aceştia

Şi fermierii români s-au alăturat zecilor de mii de protestatari de la Bruxelles. Ce nemulţumiri au aceştia

Zecii de mii de fermieri cu mii de tractoare, printre care şi români, protestează în Belgia, după ce ieri colegii lor au blocat principalele puncte de trecere a frontierei dintre Spania şi Franţa, arată Adevărul.

Organizatorii se aşteaptă la participarea a 27.000 de protestatari, cu 3.000 de tractoare. Zeci de utilaje se vor deplasa, sub escorta poliţiei, până în Place du Luxembourg.

Autorităţile federale anunţă că staţiile de tren şi metrou vor rămâne accesibile.

De asemenea, instituţiile belgiene vor funcţiona în condiţii normale, dar pot să apară sistări ale activităţii în funcţie de evoluţia situaţiei.

Poliţia federală preconizează perturbări considerabile pe reţeaua rutieră din regiunea capitalei Bruxelles. Demonstraţia fermierilor europeni va continua pe tot parcursul zilei, avertizează Ministerul român al Afacerilor Externe.

Ionel Arion, preşedintele Pro Agro a declarat că sunt fermieri români la Bruxelles, dar nu reprezintă nicio federaţie sau asociaţie, ci participă ca independenţi.

„Da, sunt fermieri români la protestele de la Bruxelles, dar nu din partea vreunei federaţii sau asociaţii, ci ca independenţi. Este un protest spontan”, a declarat Ionel Arion, preşedintele Pro Agro.

Întrebat care sunt nemulţumirile fermierilor români, preşedintele Pro Agro a spus că în principal este vorba despre Politica Agricolă Comună (PAC) care impune reguli deosebit de restrictive.

„Practic, această politică limitează dezvoltarea fermelor, posibilitatea de capitalizare a fermierului. Sunt impuse restricţii pentru folosirea produselor de protecţie a plantelor... Nu au fost ridicate restricţiile privind terenurile „pârloagă”, a fost emisă doar o derogare. În plus, ni se impune ca 30% din veniturile fermei să fie alocate mediului şi climei. Niciun alt domeniu de activitate nu impune o astfel de alocare”, a declarat Ionel Arion.

Clubul Fermierilor Români a spus că membrii asociaţiei nu participă la proteste. Un răspuns similar a oferit şi Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR).

Afla mai multe despreprotestefermieribruxelles
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt