Sfântul Andrei, sărbătorit în toată România

Sfântul Andrei, sărbătorit în toată România

Creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei! Mii de credincioşi au trecut pragul lăcaşelor de cult din ţară şi s-au rugat la cel cunoscut drept Ocrotitorul Românilor. La Galaţi, sute de oameni au venit în pelerinaj la moaştele Sfântului, care au fost aduse special în oraş cu această ocazie. Pe lângă semnificaţia religioasă, sărbătoarea Sfântului Andrei este strâns legată şi de tradiţii şi obiceiuri transmise din generaţie în generaţie. 

Sărbătoarea Sfântului Andrei  este  una dintre cele mai importante din an, iar credincioşii nu puteau să lipsească de la biserică. La Galaţi, curtea Catedralei Arhiepiscopale a fost plină de oameni. Veniţi chiar şi din alte judeţe, credincioşii au stat la rând ore în şir ca să ajungă la racla cu sfintele moaşte. Oamenii s-au rugat şi în Capitală, la Mânăstirea Caşin. 

Poporul român e plin de tradiţii, iar cele pentru ziua de Sfântul Andrei sunt dintre cele mai vechi, transmise din generaţie în generaţie.  De exemplu, noaptea trecută, fetele nemăritate şi- au pus busuioc sub pernă. Se spune ca dacă fac acest lucru ele îşi vor putea visa sortitul.
O altă tradiţie este legată de punerea grâului încolţit. De Anul Nou, oamenii verifică grâul şi, în funcţie de cum a crescut, tot aşa de norocos va fi şi anul viitor. 
 
Aproape un milion de români îşi serbează onomastica pe 30 noiembrie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt