Sesizările anonime de hărţuire sexuală şi hărţuire morală vor fi luate de acum în considerare. Universităţile sunt obligate să le analizeze

Sesizările anonime de hărţuire sexuală şi hărţuire morală vor fi luate de acum în considerare. Universităţile sunt obligate să le analizeze

Sesizările anonime de hărţuire sexuală şi hărţuire morală vor fi luate de acum în considerare. Asta înseamnă că universităţile vor fi obligate să analizeze fiecare petiţie anonimă, iar dacă faptele se confirmă, trebuie sesizată poliţia. Până acum, petiţiile anonime nu erau luate în considerare şi erau clasate. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare la preşedinte. 

Proiectul de lege a fost iniţiat în luna august, după ce mai multe studente l-au acuzat de hărţuire sexuală pe profesorul de la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Alfred Bulai. El este acuzat acum de hărţuire sexuală şi se află în arest la domiciliu. Petiţiile anonime nu erau luate în considerare până acum şi erau clasate. Noul proiect de lege prevede ca acestea să fie analizate de universităţi.

OANA URSANU, reporter Prima TV: Universităţile trebuie să analizeze de acum toate petiţiile anonime de hărţuire sexuală sau morală. Apoi, dacă aceste fapte se confirmă, trebuie să sesizeze parchetul sau poliţia. 

Activiştii pentru egalitatea de gen spun că studenţii care trec prin astfel de situaţii se tem de repercursiuni, de cum ar putea fi etichetaţi şi pentru că nu ar fi luaţi în serios. Această modificare legislativă îi va încuraja să raporteze situaţiile prin care trec.

ADELA ALEXANDRU, expertă egalitate de gen, Centrul Filia: Este o modificare legislativă utilă pentru că ajută persoanele care trec prin experienţe de hărţuire sexuală sau alte forme de violenţă bazată pe gen, dar cu precădere hărţuire sexuală şi hărţuirea morală, să meargă să reporteze, trecând peste o serie de bariere legate de ruşine, legate de diverse alte temeri, de repercursiuni, teama că ai putea fi etichetat. 

În plus, acest proiect legislativ dă posibilitatea să fie raportate şi cazurile colegilor.

CRISTIAN GHIURCĂ, preşedintele Uniunii Studenţilor din România: Permite şi altor studenţi să prezinte situaţia altor colegi cu care se confruntă aceştia. În speţă, dacă avem colegi care au probleme similare cu cele prezentate în spaţiul public în ultima perioadă, acum aceştia pot să semnaleze probleme. 

Studenţii sunt bucuroşi şi spun că măsura este una foarte utilă pentru ei, mai ales că unora le este ruşine să depună petiţii, chiar dacă au trecut prin astfel de situaţii.

Numărul raportărilor este destul de mic. O cercetare făcută de Centrul Filia pe o perioadă de cinci ani a arătat că în cele peste 50 de universităţi, doar 15 studenţi au raportat cazuri de hărţuire sexuală sau morală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt