Într-un interviu recent acordat revistei Variety, Ted Sarandos, co-CEO Netflix responsabil de conţinut, a comentat pe marginea declinului cinematografelor şi schimbările din industria filmului. Întrebat în glumă dacă a „distrus Hollywood-ul”, Sarandos a răspuns: „Nu, îl salvăm”.
La summitul Time100 de la New York, Sarandos a subliniat că reducerea numărului de bilete vândute la cinema reflectă preferinţele publicului: „Ce ne transmite publicul prin această scădere? Că preferă să vizioneze filmele acasă, mulţumim frumos”.
Acesta a criticat insistenţa studiourilor şi a sălilor de cinema de a păstra tradiţionala fereastră de 45 de zile pentru rularea filmelor, pe care o consideră „deconectată de realitatea consumatorilor”.
Deşi Netflix deţine cinematografe precum Bay din Los Angeles şi Paris din New York, Sarandos a precizat că acestea au fost salvate „pentru a păstra experienţa cinematografică”, nu pentru a sprijini industria cinematografelor în ansamblu. În plus, anumite producţii ale platformei beneficiază de lansări limitate în săli pentru a fi eligibile la premiile importante, cum ar fi Oscarurile.
Referindu-se la viziunea clasică a regizorilor care îşi doresc ca filmele lor să fie vizionate pe marile ecrane, Sarandos a afirmat că „pentru majoritatea oamenilor, acest concept este depăşit”. El a adăugat că, în afara marilor oraşe precum New York, accesul la cinematografe nu este la fel de facil.
Deşi a mărturisit că iubeşte experienţa cinematografică, şeful Netflix a declarat că nu este îngrijorat de declinul sălilor de cinema, ci mai degrabă de posibilitatea ca industria să înceteze să mai producă filme de calitate.
În concluzie, Sarandos a avertizat că Hollywood-ul trebuie să accepte faptul că publicul îşi doreşte flexibilitate şi acces rapid la conţinut, acasă, şi că industria trebuie să se adapteze acestui nou mod de consum al filmelor.