Şeful NATO a lăudat România pentru reacţia la drona de joi. Ce a spus Mark Rutte

Şeful NATO a lăudat România pentru reacţia la drona de joi. Ce a spus Mark Rutte

Şeful NATO, Mark Rutte, a lăudat vineri autorităţile române şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate ale NATO din Europa (SACEUR) pentru răspunsul rapid şi eficient la drona care a intrat joi în spaţiul aerian naţional al României.

„Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informaţii şi să coordonăm răspunsurile individuale şi colective”, a declarat Rutte.

NATO sprijină România în abordarea provocărilor de securitate reprezentate de această încălcare, a adăugat el.

Tot vineri, liderul NATO a spus că „Rusia poate face gălăgie, dar NATO este puternică”, declaraţia venind după ce a prezidat prima sa reuniune a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, în care a condamnat „retorica din ce în ce mai iresponsabilă“ a preşedintelui rus Vladimir Putin.

El a adăugat că aliaţii NATO lucrează din greu pentru a sprijini Ucraina în timpul iernii care vine şi că principalul obiectiv al reuniunii a fost obţinerea unui ajutor militar masiv în Ucraina.

Radarele au urmărit drona, dar avioanele nu au văzut-o deloc

Potrivit Ministerul Apărării, joi, „în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa”.

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională.

„Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, precizează MApN, citat de hotnews.ro.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar, potrivit armatei.

„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei care a pătruns în adâncimea teritoriului naţional pe o distanţă maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie”, a explicat MApN.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

Potrivit MApN, din datele disponibile până joi seară, nu a fost indicată probabilitatea ca drona să se fi prăbuşit pe teritoriul României.

 

Afla mai multe desprenatomark ruttedrone
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt