Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi la summitul organizaţiei internaţionale OSCE că „autorităţile române au dezvăluit un efort rusesc de amploare şi bine finanţat de a influenţa alegerile prezidenţiale”. Pentru prima dată de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit într-o ţară din UE, pentru a participa la reuniunea OSCE. La auzul afirmaţiilor lui Blinken, Lavrov a părăsit sala.
„Regret că dl. Lavrov, colegul nostru, a părăsit sala, neavând amabilitatea de a ne asculta, aşa cum l-am ascultat noi pe el. Şi, desigur, colegul nostru rus este foarte priceput la înecarea celor care îl ascultă într-un tsunami de dezinformare”, a menţionat Antony Blinken în intervenţia sa în faţa miniştrilor de externe din Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE), al cărei transcript a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat, notează news.ro.
„În acest an, OSCE a observat mai mult de o duzină de alegeri - inclusiv recentele alegeri din Statele Unite - oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru competiţii libere şi corecte”, a spus Blinken. „În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferenţelor ruseşti, iar acum autorităţile române descoperă un efort rusesc - de amploare şi bine finanţat - de a influenţa recentele alegeri prezidenţiale, contrar standardelor OSCE”, a subliniat şeful diplomaţiei americane. „Între timp, în Georgia, observatorii au dezvăluit informaţii îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor şi eforturile partidului de guvernământ de a înclina balanţa în favoarea sa”, a adăugat Antony Blinken.
Comentariul secretarului american vine la câteva ore după ce instituţia pe care o conduce, Departamentul de Stat, a transmis un comunicat în care îşi declara îngrijorarea cu privire la informaţiile din raportul CSAT privind implicarea „malignă” a Rusiei în procesul electoral din România şi avertiza cu privire la „consecinţele negative grave” ale îndepărtării României de Occident.
„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti. „Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, a avertizat Washingtonul. „Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc”, se mai arată în comunicat.