Se redeschide casa copilăriei lui Ion Creangă din Humuleşti

Se redeschide casa copilăriei lui Ion Creangă din Humuleşti

Muzeul Memorial "Ion Creangă" din Humuleşti se va redeschide publicului începând cu 2 iunie. Graţie unui proiect european, casa din Humuleşti (Neamţ) în care şi-a trăit copilăria povestitorul Ion Creangă a căpătat o nouă înfăţişare. „Atenţie, aceasta nu este bojdeuca din Iaşi“ - atrag atenţia specialiştii.

Casa memorială Ion Creangă din Humuleşti este un muzeu memorial înfiinţat în casa în care s-a născut şi a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889). Prin restaurare, a fost înlocuit tot materialul lemnos putred din structura casei, s-au lipit cu lut podelele şi prispa, aspectul rustic s-a îmbunătăţit, iar frumuseţea acestei căsuţe a fost şi mai mult scoasă la lumină.

"Într-o formulă expoziţională îmbogăţită, muzeul invită vizitatorii într-o lume a 'Amintirilor din copilărie' sugestiv creionată prin bunurile culturale etalate în interiorul şi exteriorul casei. Materialele expoziţionale complementare constând în panouri foto-documentare, ecran touch-screen şi reproduceri fotografice, aflate în curtea interioară şi în spaţiul expoziţional nou construit evidenţiază biografia şi opera marelui scriitor humuleştean, valoarea etnografică a locuinţei, şi ocupaţiile şi meşteşugurile practicate în lumea satului tradiţional din secolul al XIX-lea", se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Naţional (CMN) Neamţ.

Noua expoziţie permanentă respectă specificul locuinţei tradiţionale de la jumătatea secolului al XIX-lea iar imobilul păstrează în linii mari compartimentarea iniţială.

"Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei "Amintiri din copilărie" şi a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă şi o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor ţărăneşti din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviţă pentru şezători, icoane vechi, ştergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de ţesut şi tors", mai precizează CMN Neamţ.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt