Scandalul marilor magazine vs. producătorii români: PSD pune presiune pe Consiliul Concurenţei să verifice abuzurile

Scandalul marilor magazine vs. producătorii români: PSD pune presiune pe Consiliul Concurenţei să verifice abuzurile

Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, şi reprezentanţii marilor retaileri de pe piaţa din România au fost chemaţi la audieri în Comisia Economică a Senatului de către senatorul PSD Daniel Zamfir. Subiectul discuţiilor au fost acuzaţiile aduse marilor lanţuri de magazine în ultimele luni.

Două exemple recente sunt cazurile Magiunului de Topoloveni, delistat de la raft de Metro şi îngheţata Creamola din Teleorman, delistat de la raft de Carrefour.

„Sentimentul multora este că dvs. sunteţi numai de partea marilor retaileri”, le-a spus Zamfir celor prezenţi la întâlnire.

Producătorii români acuză şi Consiliul Concurenţei de pasivitate.

„Am solicitat astăzi prezenţa dumneavoastră pentru că nemulţumirile pe care le-au avut producătorii români sunt legate într-o proporţie covârşitoare de felul în care Consiliul Concurenţei răspunde solicitărilor, acelor plângeri cu privire la faptul că anumite chestiuni semnalate cu privire la delistarea produselor, cu privire la anumite clauze abuzive, delistări unilaterale”, a spus Daniel Zamfir.

Preşedintele Comisiei Economice din Senat a semnalat pe un ton dur absenţa lui Chiriţoiu de la şedinţa din Parlament.

„Eu anunţ pe toată lumea că tipul acesta de atitudine aruncă o lumină proastă asupra instituţiei. Am solicitat prezenţa întregului Consiliu al Concurenţei tocmai pentru că nu sunt convins că membrii Consiliului Concurenţei sunt la curent cu ceea ce reclamă o mare parte dintre producătorii români”, a mai spus Daniel Zamfir.

Reacţia Consiliului Concurenţei: “din 2019 nu am primit sesizări”. Producătorii neagă

Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan-Virgil Pascu, a declarat că în 2019 retailerii au fost amendaţi cu sume de ordinul milioanelor de euro de către instituţia pe care o reprezintă, pentru ”fixarea preţului”, Carrefour recunoscând fapta. În acelaşi timp, acesta afirmă că din 2022 nu au mai fost primite sesizări ale producătorilor la Consiliului Concurenţei. Însă producătorii neagă vehement această afirmaţie.

„Cei mai mulţi dintre noi, producătorii, nu ajung la negocieri pentru că nu suntem nici măcar primiţi. Cred că retailerii au un comportament discreţionar faţă de firmele româneşti... Cei care le plătesc toate taxele stau 2-3 ani la raft şi apoi sunt delistaţi. (…) În momentul în care mie, agent economic, mi se cere o taxă de intrare la raft şi nu mi se oferă nimic în schimbul acestei taxe, văd că e o taxă care nu există în reţelele din ţările occidentale”, a spus un producător.

Prima măsura: Producătorii îi vor putea “denunţa” anonimizat pe retaileri la Consiliul Concurenţei

În urma şedinţei Comisiei Economice şi a demersurilor făcute de senatorul PSD Daniel Zamfir, reprezentantul Consiliului Concurenţei a anunţat ca o primă măsura faptul că vor fi trimise 300 de solicitări către producătorii de bunuri de larg consum din România pentru a furniza informaţii despre problemele pe care le întâmpină. Producătorii vor putea răspunde anonimizat, termenul fiind de 30 zile de la trimiterea solicitării, iar analiza Consiliului urmând să fie terminată în maxim 6 luni.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt