Scandalul azilelor groazei, faza pe demiteri

Scandalul azilelor groazei, faza pe demiteri

A fost nevoie de un scandal de proporţii şi de investigaţii jurnalistice pentru ca problema copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi din centrele de îngrijiri să devină prioritate în România. Sesizările arată că instituţiile statului ştiau totul, dar închideau ochii. Premierul Marcel Ciolacu cere acum demisii, dar şi o reorganizare a sistemului. Controlul guvernului în centre s-a sfârşit.  Aprope 100 au fost închise.

În jur de 2.800 de centre au controlat echipele mixte ale guvernului. În urma neregulilor, 99 au fost închise sau activitatea le-a fost suspendată. 
Cele mai multe centre cu probleme au fost descoperite în Arad, Giurgiu, Constanţa, Hunedoara, Maramureş, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti.
Premierul cere schimbări şi în conducerea Direcţilor de Asistenţă  Socială din judeţele vizate. Dar şi în cazul  şefilor de la Inspecţia Muncii, după ce în multe centre au fost descoperiţi angajaţi care lucrau la negru.
 
Controale au început şi în cazul inspectoratelor judeţene de Poliţie, dar şi la Poliţia Capitalei. În al 12-lea ceas. După ce ani buni centrele au funcţionat fără probleme, iar mii de copii instituţionalizaţi, bătrâni bolnavi sau persoane cu dizabilităţi au plătit preţul nepăsării statului. România are deja la dispoziţie 80 de milioane de euro pentru centre sociale, iar suma ar putea creşte până la 100 de milioane Nu banii par însă problema principală, ci resursa umană. 
 
Între timp, inculpaţii din dosarul azilelor din Voluntari vor măsuri mai blânde. Printre cei arestaţi preventiv se numără Ştefan Godei, dar şi un fost poliţist la IPJ ILfov, patron al centrului Casa Cora, azilul unde au fost descoperite cele mai multe nereguli. Soţia sa, Cristina Dumitra, acuzată că era lider al grupării infracţionale, a scăpat doar cu control judiciar, pentru că e insărcinată. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt